Poslovna scena
StoryEditor

Badel 1862 nakon osam godina lani ostvario profit

07. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Unatoč i dalje nepovoljnim uvjetima poslovanja Grupa Badel 1862 lani je ostvarila profit od jedanaest milijuna kuna za razliku od 2014., kad je imala gubitak od 35 milijuna kuna

U vrlo složenim uvjetima poslovanja u prošloj je godini Badel 1862 uspio, prvi put od 2007., ostvariti profit od 11,2 milijuna kuna, što znači da mu je neto rezultat bio bolji za 45,8 milijuna kuna u odnosu na gubitak u 2014. (34,7 milijuna kuna).

Grupa Badel 1862 lani je još poslovala u uvjetima predstečajne nagodbe, što podrazumijeva znatna ograničenja, ponajprije u financijskoj sferi. Među ostalim, onemogućen joj je aktivan financijski odnos s bankama, većini dobavljača mora plaćati predujmom, a uz to je ograničena u marketinškim i prodajnim aktivnostima, nužnima kako bi se zadržao položaj na tržištu.

Unatoč tome, kako u izvješću Zagrebačkoj burzi navodi Ivo Markotić, generalni direktor Badela 1862, tvrtka je prošle godine nastavila trend pokrenut godinu prije i osigurala stabilan novčani tok te  sredstva za redovito podmirivanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima, zaposlenicima i državi. To se može zahvaliti većoj kontroli naplate potraživanja od kupaca i pomnu planiranju te upravljanju likvidnošću. Prihodi na konsolidiranoj razini bili su 364 milijuna kuna, što je rast od pet posto u odnosu na godinu prije, a rashodi su smanjeni za sedam posto, na 345 milijuna kuna.

Provedba prihvaćenoga programa restrukturiranja (Badel Restructuring Concept – BRC), koja je ostvarena vlastitim snagama, predvidjela je i reorganizaciju frontalnih funkcija na regionalnoj razini kako bi se sinergijom mogao ojačati liderski položaj Grupacije unutar regije. Nova organizacija na snazi je od 1. siječnja.

29. travanj 2024 08:35