Poslovna scena
StoryEditor

Bakić: Morat ćemo biti produktivniji ili imati manje plaće

09. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Svijet je sve bolje mjesto za čovjeka. Banke su veličanstven izum. Neke su to od misli gosta emisije Nedjeljom u dva financijskog stručnjaka i analitičara Nenada Bakića.

Bakić je, među ostalim, rekao kako je zadovoljan radom vlade, a osobito ministrom financija Slavkom Linić.- Svoj zadatak, a to je stabilizacija financija, dobro je odradio - rekao je Bakić. I za njega je iznenađenje Fitchova ocjena izgleda za Hrvatsku i zadržavanje rejtinga. Prema njegovom mišljenju, to govori da još nemamo prave rezultate vlade, a veoma optimistično ih očekuje. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj problem što trošimo više nego stvaramo, a to je dugoročno neodrživo. Bakić pretpostavlja da ćemo upravo zbog toga u slijedeće dvije do tri godine živjeti loše.

- Naš BDP je još uvijek 26 posto veći nego prije deset godina. Živimo bolje nego prije deset godina, to Hrvati ne žele čuti. Trošili smo više nego što smo imali. Ljudi teško prihvaćaju da nešto nemaju, a prije su imali. I dalje trošimo više nego što stvaramo vrijednosti. To je sada postalo neodrživo. Iduće dvije do tri godine ćemo morati živjeti materijalno lošije. Za deset godina ćemo živjeti daleko bolje nego danas - rekao je Bakić. Mala smo zemlja sa atributima velike zemlje. Porezi će uvijek biti srazmjerno veći. Morat ćemo biti produktivniji ili imati manje plaće da bi mogli održavati državu - mišljenja je Bakić. On je također ustvrdio da je dio hrvatskog suvereniteta izgubljen ekonomskom politikom. A najnoviji potez vlade - monetizaciju hrvatskih autocesta smatra jako dobrim potezom.

25. travanj 2024 18:01