Poslovna scena
StoryEditor

Besmislica je da je Erste odustala od HPB-a zbog kupnje Hypo Hrvatske

10. Travanj 2014.

Erste banka nekoliko je puta bila u središtu medijskog zanimanja, nedavno i spekuliranja, barem kada je riječ o mogućem preuzimanju hrvatske podružnice Hypo banke.

Prilika da razgovaramo s Andreasom Treichlom, glavnim i odgovornim ‘centrale‘ Erstea, ne propušta se, tim više što Treichl, iako uglađeni Austrijanac, nema dlake na jeziku. Naravno, uz pretpostavku da želi odgovoriti na postavljeno pitanje. Primjerice, upravo na ono o kupnji Hypo banke, na što je odgovorio kategoričkim ‘NE‘!

• Što je najviše opteretilo poslovne rezultate u 2013. godini, pa je dobit rekordno niska?

- Oporezivanje i daljnji otpisi ‘goodwilla‘. Potonje nije toliko problematično jer ta vrsta izdvajanja ne opterećuje kapital, problem je u porezu. Operativna je dobit banke u 2013. iznosila čak 680 milijuna eura i na to smo ukupno platili 620 milijuna eura poreza, što znači da nam je ostalo oko 60 milijuna eura neto profita.

• Gotovo 90 posto dobiti otišlo je državi?

- Dobro izračunano. Kada zbrojite porez na dobit i poseban porez na bankarske i financijske transakcije koje plaćaju banke u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, ispada da smo uglavnom radili za državu, što zbilja živcira. U isto vrijeme dok političari pričaju kako su porezni obveznici morali spašavati banke silnim novcem, ako uračunamo kupon koji smo platili za sudjelovanje u kapitalu plus porez, možemo zaključiti da je to vjerojatno najbolja investicija koju je Austrija ikada ostvarila. I zato kada političari tvrde da banke skupo stoje porezne obveznike, uzrujam se jer ne postoji kompanija u svijetu koja plaća 90 posto poreza. Mi ga plaćamo!

• Kakva će u tom smislu biti ova godina?

- Ne želimo spekulirati o budućnosti. Ne vjerujem da će 2014. biti fantastična godina, operativna će dobit biti slična kao i lani, a trošak rizika nešto niži.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera.

05. svibanj 2024 06:35