Poslovna scena
StoryEditor

Biondićev Heruc smanjio udjel u Centar banci

09. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Centar banka obavijestila je Zagrebačku burzu i Hanfu o prelasku praga od 50 posto glasačkih prava od 5. listopada ove godine.

Naime, Alternative Private Equity FGS je temeljem dokapitalizacije Centar banke stekao broj glasačkih prava koji prelazi prag od 50 posto. Broj glasačkih prava kojima se prelazi prag iznosi 14766 dionica, odnosno 1,57 posto. Istovremeno, je Herucu smanjen udio, odnosno broj glasačkih prava. Do provođenja dokapitalizacije imao je 50,29 posto, a nakon provedenog smanjenja i povećanja temeljnog kapitala te stjecanja 171.252 dionice, Heruc d.d. drži 314.201 dionica, odnosno 33,41 posto Centar banke.

Provedena dokapitalizacija u skladu je s odlukom iz travnja kada je na Povjereničkom odboru Alternative Private Equity FGS fonda za gospodarsku suradnju, koji čine predstavnici svih ulagača, dogovorena dokapitalizacija Centar banke. Podsjetimo, tada je najavljeno da će Fond Alternative Private Equity FGS, u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, dokapitalizirati Centar banku s iznosom od 97 milijuna kuna. Dogovoreno je i kako će je tvrtka Heruc dokapitalizirati sa 34 milijuna kuna. Nakon odluke o dokapitalizaciji slijedi održavanje skupštine dioničara Centar banke, a dokapitalizaciju mora potvrditi i Hrvatska narodna banka.

Dragutin Biondić, predsjednik Nadzornog odbora Centar banke i predsjednik Uprave Heruca, tada je izjavio kako je zadovoljan sam što su Republika Hrvatska te privatni strani i domaći ulagači kroz Fond gospodarske suradnje Alternative Private Equity odlučili uložiti kapital u Centar Banku, čiji je Heruc većinski vlasnik od prosinca 1997. godine.- Iako ovom dokapitalizacijom Heruc smanjuje svoj vlasnički udio te više neće biti većinski vlasnik, smatram to dobrim potezom jer se ovako značajnim povećanjem kapitala stvaraju preduvjeti za dugoročno još uspješnije poslovanje Banke - izjavio je Biondić.

Alternative Private Equity FGS fond je za gospodarsku suradnju koji je s radom počeo 8. ožujka 2011. Društvo upravlja s 600 milijuna kuna kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu Vlade Republike Hrvatske nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju.

30. travanj 2024 05:54