Poslovna scena
StoryEditor

Bosch ostvario porast prometa od 4 posto

15. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

U prošloj je poslovnoj godini promet Grupe Bosch porastao oko četiri posto, sa 32 na 33 milijuna eura, čime je nastavljen pozitivan trend u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izjavila je na godišnjoj konferenciji za novinare, zamjenica direktora Boscha za te dvije zemlje, Mirsada Kudrić.

Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovanja uspjeli smo zadržati pozitivan poslovni trend na tim tržištima, povećali smo broj zaposlenika sa 57 na 65, plasirali više od tisuću inovativnih proizvoda, a u ovoj godini očekujemo i daljnji rast, istakla je Kudrićeva.

Kompanija Bosch ove godine slavi dvadest godina poslovanja u Hrvatskoj i od svog osnutka u Zagrebu, u ožujku 1993. Godine, sa tada tri zaposlenika, ta tvrtka kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate. U okviru proširenja svojih usluga 2000. godine otvoren je Boschov servisni centar električnih alata, a 2004. Godine je preuzeto i vodstvo nad poslovanjem u Bosni i Hercegovini.

Na razini cijele Grupe Bosch prošla je godina obilježena 1,9 postotnim rastom, pri čemu je ostvareno 52,5 milijardi eura prometa, odnosno, 2,8 milijardi eura dobiti prije oporezivanja. Bosch je prošle godine uložio oko 8 milijardi eura u budućnost kompanije: 4,8 milijardi eura za istraživanje i razvoj, te 3,2 milijarde eura u kapitalne izdatke. U ovoj godini u Boschu očekuju globalni rast prometa između dva i četiri posto.

Inače, Grupa Bosch se sastoji od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društva kćeri i regionalnih društava u preko 60 zemalja, u kojima je zaposleno oko 306 000 ljudi. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. U prošloj je godini Bosch prijavio preko 4700 patenata diljem svijeta. 

U sklopu press konferencije predstavljen je i bolid ‘Arctos‘ koji su osmislili, konstruirali i proizveli članovi FSB Racing Teama, studenti zagrebačkog Sveučilišta. Tvrtka Robert Bosch jedan je od značajnih sponzora ovog projekta.

27. travanj 2024 16:56