Poslovna scena
StoryEditor

Britanski vlasnik Belišća završio financijsku godinu s povećanjem prihoda na 4,1 milijardu funti

23. Lipanj 2016.

Britanski proizvođač kartonske ambalaže DS Smith, vlasnik hrvatskog Belišća, izvijestio je u četvrtak o većoj godišnjoj dobiti i prihodima zahvaljujući u prvom redu akvizicijama ali i solidnom organskom rastu.

U financijskoj godini koja je završila u travnju vlasnik hrvatskog Belišća povećao je prihode za šest posto, na 4,1 milijardu funti. Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, poskočili su devet posto. Skok prihoda u DS Smithu pripisuju u prvom redu akvizicijama dok su im valutni tečajevi bili uteg, posebno u prvoj polovini financijske godine.

Britanska je kompanija prošle godine za 305 milijuna eura kupila austrijski Duropack, čime je postala i vlasnik hrvatskog Duropack Belišća. Kupili su i španjolsku Lanteru i grčko poslovanje s ambalažom od valovitog kartona turske grupe Cukurova.

Ukupno su prošle godine zaključili pet akvizicija u vrijednosti 433 milijuna funti, čime su proširili poslovanje odnosno učvrstili poziciju u ukupno 13 zemalja.

Godišnja prilagođena operativna dobit uvećana je 13 posto i iznosila je 379 milijuna funti, poduprta povećanim obujmom prodaje. Ako se izuzme nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, poskočila je 16 posto.

"Drago nam je što možemo izvijestiti o još jednoj godini snažnog rasta, poduprtog 10-postotnim organskim rastom naše prilagođene operativne dobiti, dopunjene 6-postotnim rastom generiranim akvizicijama", ističe izvršni direktor Miles Roberts.

U grupi posebno ističu snažan, 3,1-postotni organski rast u poslovanju s valovitim kartonom i rast u svim regijama, posebno u zapadnoj i srednjoj Europi i Italiji.

Prilikom objave godišnjeg izvješća najavili su i akviziciju portugalskog proizvođača kartonske ambalaže Gopaca, za koju očekuju da će dobiti dozvolu regulatora u trećem tromjesečju ove kalendarske godine a zaključiti bi je trebali neposredno nakon toga.

U novoj financijskoj godini 2016/2017. najavljuju ulaganja od oko 200 milijuna funti.

"Ulažemo kako bismo poduprli naše strateške prioritete, pri čemu oko trećine kapitalnih ulaganja odlazi na projekte usmjerene na poticanje rasta, primjerice u novu tvornicu kartonskih polica u Njemačkoj, te u digitalni tisak u Velikoj Britaniji i povećanje kapaciteta za proizvodnju kartonske ambalaže u regijama s visokim stopama rasta", ističe se u izvješću.

23. travanj 2024 18:01