Poslovna scena
StoryEditor

Brodosplit potpisao dva nova ugovora za gradnju grand-blokova kruzera

30. Prosinac 2014.

Brodosplit je u utorak potpisao dva ugovora s talijanskim Fincantierijem za izgradnju novih mega blokova za dva nova kruzera, izvijestili su iz splitskog brodogradilišta.

Nakon što su iskazali zadovoljstvo nedavno preuzetim blokovima, Fincantieri je ugovaranjem novih poslova odlučio prihvatiti Brodosplitovu ponudu za nastavak suradnje, istaknuo je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Kako bi dočarali veličinu i značaj novougovorenih poslova, iz Brodosplita napominju kako je količina rada izražena u radnim satima poput izgradnje dva Jadrolinijina trajekta.

Brodosplit je, kako navode, osim poslova za Fincantieri u 2014. godini ugovorio i niz novogradnji poput 42 metarskog radnog broda za domaćeg kupca Plovput, zatim najveći jedrenjak (162 metra) na svijetu za kružna putovanja za tvrtku sa Bahama, pet ophodnih brodova za naručitelja MORH, pet trupova mini kruzera za domaće naručitelje (od kojih su tri isporučena) i niz značajnih poslova izvan brodograđevne proizvodnje (lučke dizalice, energetski kontejneri, silosi i čelične strukture kao nosivi dijelovi za procesna postrojenja).

U gradnji su ranije ugovorena 60 metarska jahta, zatim 58 metarski jedrenjak za vlastitu plovidbu, 105 metarski kruzer za riječna putovanja, 155 metarski brod za prijevoz teških tereta. U izradi projektne dokumentacije su dva ranije ugovorena 180 metarska broda za prijevoz kontejnera, jedrenjaci za turistička putovanja čija će gradnja početi u 2015.

Iz splitskog brodogradilišta su ujedno najavili za 15. siječnja iduće godine potpisivanje ugovora u Veneciji za gradnju 41 brane za lagune Malamocco i Chioggia (ukupno oko 12.000 tona čelične konstrukcije), kao dio projekta "Mojsije" čime se Venecija brani od visokih plima, a koje je poslove Brodosplit dobio u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

27. travanj 2024 05:54