Poslovna scena
StoryEditor

Canon uniFLOW - prepolovite troškove ispisa

14. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Narodne novine, tvrtka u državnom vlasništvu s 530 zaposlenika koja se bavi trima osnovnim djelatnostima - izdavaštvom, trgovinom i proizvodnjom/tiskom - imale su izvanredno visoke troškove ispisa i kopiranja u svojim uredima zbog neracionalne uporabe malih stolnih pisača i nedostatka nadzora nad time što se ispisuje.

Prema dostupnim izračunima mjesečna količina dosezala je 150.000 ispisanih stranica, od toga 20.000 u boji. U uredima se rabio jedan ili dva stolna pisača i ukupno je bilo otprilike 120 uređaja pet različitih proizvođača. Osim visokih troškova zbog održavanja tolikih uređaja tvrtka je ocijenila i da je 70 posto ispisne infrastrukture starije od četiri godine.

Dalje se nije moglo - Spoznali smo da nam treba rješenje za smanjenje ispisa i troškova te učinkovitiji nadzor nad time, racionalizaciju ispisne infrastrukture, preusmjeravanje zahtjevnijih zadataka ispisa na naprednije uređaje te smanjenje broja uređaja i količine potrošnog materijala. Uz odgovarajuće rješenje morali smo smanjiti troškove od 20 do 30 posto, a bili smo svjesni i da ćemo morati znatno promijeniti način rada i navike zaposlenika - objasnio je dr. sc. Petar Piskač, predsjednik uprave Narodnih novina. Tvrtka Oganj, čija je ponuda uz Canonovu potporu izabrana na natječaju, u prvoj fazi potpisala je ugovor za pilot-projekt. Na godinu je dana postavila svoje uređaje za koje su Narodne novine plaćale paušal. Programsko rješenje za upravljanje infrastrukturom za ispis uniFLOW u vlasništvu je Narodnih novina.

Zadovoljniji zaposlenici Postavljeno je dvanaest višenamjenskih uređaja Canon imageRunner Advance C2020L, iRA 6055 i iR 3225N te šest stolnih pisača Canon. Naručitelj je u toj fazi zadržao i osamdeset pisača drugih robnih marki u matičnoj zgradi te pedeset pisača u hrvatskim podružnicama. Rješenje je svedeno na mjesečnu količinu od 220.000 ispisanih stranica i optimirano za postizanje odgovarajuće razine produktivnosti zaposlenika.Sustavom se svakodnevno koristi 400 zaposlenika. UniFLOW pritom vodi računa o tome da se materijali većinom ispisuju ekonomičnijim Canonovim višenamjenskih uređajima. Sustav je postavljen tako da daje prednost obostranom ispisu, a uporabu tiska u boji omogućuje samo po potrebi. Osim nedvojbene uštede mogla se primijetiti i velika promjena u radu zaposlenika - svoje dokumente preuzimaju ondje gdje im trebaju i češće iskorištavaju mogućnost skeniranja i slanja e-poštom.

Velika ušteda  Uporabom uređaja s povoljnijim ispisom po stranici, nižim troškovima spremnika s bojom i servisa može se znatno uštedjeti na cijeni ispisa po stranici, vjerojatno do 60 posto u tri godine. Ukupna je godišnja ušteda otprilike 313.000 kuna, uključujući ulaganje.Optimiranjem ispisa na temelju analiza sustavom uniFLOW ukupan broj uređaja još se smanjio na devet različitih modela i četrdeset ispisnih uređaja od tri proizvođača. U Narodnim novinama suradnju s tvrtkom Oganj nastavljaju partnerskom ponudom uniFLOWA za partnere Narodnih novina jer je projekt uspješne uporabe postao referencija za daljnje uvođenje sustava upravljanja ispisom u tvrtkama.

03. svibanj 2024 11:34