Poslovna scena
StoryEditor

Cereova: Tražili smo od Biondića da preuzme jednaki rizik

08. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Slučaj Centar banke podigao je ovih dana veliku medijsku prašinu, a sada je o njemu progovorila i Monika Cereova, potpredsjednica J&T banke, koja tvrdi kako su bili spremni u duljem razdoblju uložiti i do 40 milijuna eura, od čega 10 milijuna eura trenutačno.

Kako Cereova navodi u razgovoru za Jutarnji list, u pregovorima sa ministrom financija Slavkom Linićem htjeli su dogovoriti uvjete sudjelovanja u dokapitalizaciji banke koji bi osigurali njezino stabilno poslovanje. Ističe kako su samo htjeli osigurati uvjete koji će omogućiti da njihovo ulaganje bude sigurno, jer nisu htjeli riskirati da samo njima na naplatu dođu dugovi koje su stvorile bivše uprave.

- Nažalost, nismo uspjeli podijeliti rizik ulaganja s nekim od dioničara Centar banke. Naš uvjet je za početak ulaganja bila ravnomjerna raspodjela rizika – kazala je Cereova.

Tako je istakla kako je dubinsko snimanje poslovanja Centar banke pokazalo da postoji mogućnost da se u budućem razdoblju pojavi još problema koje će trebati sanirati. Taj veliki rizik prošlosti, veli Cereova, u J&T banci nisu htjeli preuzimati sami, već su tražili od suvlasnika banke Dragutina Biondića da i on u banku uloži 10 milijuna eura kako bi preuzeo jednaki rizik.

- Ponudili smo mu adekvatnu ponudu kakvu i inače nudimo za takva ulaganja, no detalje ne mogu otkrivati budući da se radi o bankarskoj tajni – nastavila je.

Prema njezinim riječima J&T banka bila je spremna odmah uložiti 10 milijuna eura, a ostatak iznosa uplatila bi kasnije nakon započinjanja procesa restrukturiranja Centar banke. Novac je bio uplaćen na račun u Vaba banku, te su ga bili odmah spremni prebaciti u Centar banku da je Biondić bio spreman prihvatiti njihovu ponudu.

Kazala je i kako su tražili drugog lokalnog partnera koji bi bio spreman uložiti jednak iznos, no nitko na to nije pristao.

- Kontaktirali smo mnogo hrvatskih tvrtki, čak i neke velike, ali nitko nije bio spreman na ulaganje. Na kraju se pokazalo da neki poslovi uz najbolju volju i trud ipak ne uspiju – rekla je Cereova.

Potpredsjednica J&T banke kazala je i kako se dogovor s Biondićem pokušao naći kroz više opcija, a nakon što su gotovo sve pojedinosti bile dogovorene, odjednom je pred sam kraj odustao.

Cereova se u razgovoru ispričala ministru Slavku Liniću za nastali nesporazum, ali i istakla kako nije postojao nikakav dogovor koji se mijenjao u zadnji čas.

- To o čemu se piše da je naš uvjet za sudjelovanje u dokapitalizaciji bio da država preuzme cijeli rizični kreditni portfelj HBOR-a nikada nije bilo od presudne važnosti. Do te mogućnosti je došlo samo zbog toga što ni jedan lokalni privatni investitor nije htio podijeliti rizik s nama, a bilo nam je bitno da nađemo lokalnog partnera koji detaljnije poznaje poslovanje u Hrvatskoj – kaže Cereova zaključujući kako su željeli uložiti u najboljoj namjeri i kako im je jako žao što u tome nisu uspjeli.

20. travanj 2024 06:32