Poslovna scena
StoryEditor

Čistoća Split - Ekološko gospodarenje otpadom

05. Listopad 2015.

Prema održivim i ‘zelenim’ odrednicama Čistoća d.o.o. Split provodi i razvija cjeloviti sustav gospodarenja otpadom skupljajući i odvozeći otpad iz kućanstava i od poslovnih korisnika te održava čistima trgove, ulice, pločnike, pothodnike, prolaze te sve druge javne površine

Za održavanje čistoće i odlaganje komunalnog otpada za 300.000 stanovnika gradova Splita, Kaštela i Solina te općina Podstrana, Dugopolje i Klis brine se Trgovačko društvo Čistoća d.o.o. Split prema svim suvremenim zahtjevima postupanja otpadom. Otpad se prikuplja ekološki prihvatljivo kako bi se smanjile sve loše posljedice za zajednicu koje nastaju neodgovarajućim odlaganjem otpada. Upravo prema tim ‘zelenim’ odrednicama Čistoća d.o.o. Split provodi i razvija cjeloviti sustav gospodarenja otpadom skupljajući i odvozeći otpad iz kućanstava i od poslovnih korisnika te održava čistima trgove, ulice, pločnike, pothodnike, prolaze i sve ostale javne površine. Koristan otpad odvojeno se skuplja u spremnicima i zelenim eko-otocima na javno-prometnim površinama i u reciklažnim dvorištima, a sustav upravljanja kvalitetom i okolišem temelji se na zahtjevima međunarodne norme HRN EN ISO 9001:2009.

Stalno osuvremenjivanje

Želeći i dalje poslovati kao ugledna tvrtka, Čistoća d.o.o. Split stilom poslovanja i etikom pokazuje na potrebu prihvaćanja postulata suvremenog načina poslovanja. Zato je poslovni smjer društva uporaba vrhunskih tehnoloških dostignuća, stalno obrazovanje zaposlenika, ali i korisnika, te potonjima osiguranje najbolje usluge. Upravo radi postizanja najveće kvalitete usluga Čistoća d.o.o. Split razvija i uvodi nove djelatnosti u sklopu temeljnog poslovanja, osuvremenjuje komunikaciju sa svim zainteresiranima, posebice korisnicima usluga, uvodi nove tehnologije i povezuje se s poznatim tvrtkama iste i slične djelatnosti. Budući da je unaprjeđivanje sustava odvojenog prikupljanja otpada u 2014. bio je jedan od važnih zadataka, u edukaciju stanovništva uloženo je 324.407 kuna nabavom opreme, oglašavanjima i donacijama. U 2015. taj se iznos popeo na više od 500.000 kuna.

Od konjske zaprege do specijalnih vozila

Inače, trgovačko društvo Čistoća d.o.o. Split nastalo je preoblikovanjem javnog komunalnog poduzeća Čistoća Split. Osnivači su i članovi Grad Split s temeljnim ulogom od 96,5 posto ukupnoga temeljnog kapitala i Općina Podstrana s 3,5 posto. Osnutkom 1945., nakon odluke Narodnog odbora Općine Split, ustanova se zvala Javna čistoća i imala je dva ili tri radnika. U tome poratnom razdoblju njima su se povremeno u čišćenju grada priključivali ratni zarobljenici i zatvorenici. Kao Gradska čistoća 1957. zaposlila je više radnika i koristila se konjskom zapregom za odvoz kućnog smeća. Brinula se i za javne prometne površine i javne nužnike te počela održavati ulične slivnike i čistiti septičke jame. Izrazit tehnološki napredak 1965. bila su nova specijalna vozila, tzv. smećari, jer su imala TAM-ove šasije. Istodobno je nastavljena gradnja servisne radionice i garaže te nabava novih vozila za specijalne namjene.

Skrb za zajednicu

Nova organizacija – kontejnerski odvoz otpada – uvodi se 1990. te tvrtka nakon toga često mijenja nazive, od Komunalnog poduzeća, Javno-komunalnog poduzeća do Komunalne radne organizacije. Međutim, promjene naziva nisu utjecale na poslovanje. Čistoća d.o.o. Split posebno se skrbi za zajednicu: prošle godine uplatila 427.067 kuna za razne udruge i društva, njih 151, kao pomoć ili u humanitarne svrhe. Riječ je o zamalo dvostruko većem iznosu nego godinu prije. Također, vodi se briga za obrazovanje građana o potrebi odgovornog odlaganja otpada, pri čemu se organiziraju poduke u suradnji s vrtićima, školama i ekološkim udrugama. Priređuju se i predavanja, radionice za djecu, akcije čišćenja, posjeti poduzeću i odlagalištu, izrađuju se naljepnice, leci, slikovnice te se oglašava u mjesnim medijima.

Financijski podaci i planovi

Čistoća d.o.o. Split već godinama posluje s dobitkom. Lani je iznosio 3,565.295,62 kune, što je bila posljedica reorganizacije poslovnog procesa, racionalizacije troškova i povlačenja sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naplaćena realizacija u protekle je četiri godine u porastu, sa 78,8 posto u 2010. na 82 posto u 2014. I to je posljedica reorganizacije posla u komercijalnom sektoru te velikog ulaganja u obrazovanje građana s pomoću medija.

Poslovanje vrijedno isticanja

U suradnji s Gradom Splitom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) uskoro se planira sagraditi i opremiti sedam reciklažnih dvorišta u Splitu te nabaviti mobilna reciklažna dvorišta za područja kojima manjka prostora za to.

Redovito se nabavljaju nova komunalna vozila kako bi se kvalitetno odgovorilo na povećanje opsega posla i podignula razina usluge. Prosječna je starost komunalnih vozila u Čistoći d.o.o. Split pet godina.

Drugu godinu zaredom tvrtka se uspješno prijavljuje za sredstva za sufinanciranje nabave komunalnih vozila iz FZOEU-a, iz kojega je lani povukla 1,476.310 kuna, a ove godine očekuje iznad 1,300.000 kuna.

Odlagalište Karepovac ograđeno je, ugrađen je videonadzor te uspostavljen 24-satni fizički nadzor nad njime. Od ove godine u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije stalno se prati kvaliteta zraka na odlagalištu i oko njega.

U idućim godinama planira se sagraditi dodatak poslovnoj zgradi na Karepovcu kako bi tvrtkina uprava i tehnička služba bile na jednome mjestu, što bi optimiralo poslovanje i smanjilo njegove troškove.

Čistoća SplitPut Plokita 8121000 SplitInfotelefon: + 385 0800 0021 Telefaks: + 385 21 323 713E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

UPRAVA

Miroslav Delić, direktor

Nadzorni odborPredsjednik Nadzornog odboraBoro PejdoČlanovi Nadzornog odboraRanka StipišićJoško BonačićDragan Tomić Ivan Parčina

29. travanj 2024 00:09