Poslovna scena
StoryEditor

Cromaris povećao proizvodnju za pet puta i izvozi više od 70 posto

07. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Cromaris, vodeći hrvatski i deseti proizvođač brancina i orade u svijetu, u 2014. godini ostvario je proizvodnju i prodaju veću od 5.600 tona, što predstavlja rast od više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu

Od ulaska u sektor proizvodnje zdrave hrane preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage te njihovim objedinjavanjem u Cromaris 2009. godine, Adris grupa je u razvoj kompanije uložila više od 500 milijuna kuna rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja, otvaranje novih tržišta, širenje proizvodnog portfelja te daljnja tehnološka i proizvodna unapređenja.

U samo nekoliko godina upeterostručena je proizvodnja, s ambicioznim planom da se do 2018. godine dostigne proizvodnja od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Izvoz je pritom porastao za gotovo 100 posto. Cromaris trenutno izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje, te redovito opskrbljuje vodeće europske trgovačke lance u Italiji, Hrvatskoj i drugim tržištima. Najveće količine Cromaris plasira na talijansko tržište, ujedno i najveće tržište orade i brancina u Europi. U Hrvatskoj su glavni partneri Konzum i Metro te drugi trgovački lanci. Metro je najveći internacionalni partner jer, uz Hrvatsku, Cromaris opskrbljuje Metro grupu i u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Srbiji i Češkoj. U 2014. otvoreno je i veoma izazovno tržište Francuske. Rezultat je to konkurentskih prednosti koje se temelje na vrhunskoj kvaliteti proizvoda, brzini otpreme i svježini Cromarisovih proizvoda (primjerice, dostavi ribe na talijansko tržište riba unutar jednog dana), no i intenzivnih marketinških istraživanja i komunikacije s potrošačima.

„Uz otvaranje novih tržišta, snažan rast količinske prodaje, u 2014. ostvaren je i značajniji vrijednosni rast prihoda od 68 posto. Investiranje u najsuvremeniju tehnologiju u marikulturi omogućilo je brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, te daljnje optimiziranje troškova proizvodnje. Ova ulaganja svrstavaju Cromaris u red vodećih tehnoloških tvrtki te dodatno učvršćuju poziciju među najvećim svjetskim proizvođačima bijele ribe“, rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Početkom godine za Cromaris je u hrvatskim brodogradilištima proizvedeno pet novih katamarana za rad na uzgajalištima, u projektiranju kojih su sudjelovali upravo Cromarisovi stručnjaci. Proizvodni pogoni u zadarskoj Gaženici i u Limskom kanalu u Istri certificirani su prestižnim IFS certifikatom te opremljeni sofisticiranom proizvodnom opremom kao što su nove automatske vage čime je ubrzan i automatiziran proces sortiranja i etiketiranja. Dodajmo i da je u 2014. godine Vlada RH dala suglasnost na odluke Zadarske i Istarske županije o produženju svih koncesija Cromarisa na ukupni period od 30 godina što omogućuje daljnji razvoj i ulaganja. S početkom 2015. godine s radom započinje i SAP, integrirani informacijski sustav koji će osigurati dodatnu konkurentsku prednost u marikulturi.

U 2015. godini u Cromarisu započinju aktivnosti certifikacije na najzahtjevniji standard u akvakulturi - Global GAP. U tijeku je i izgradnja novog mrjestilišta u Ninu i pogona za predrast u Lamjani, investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna, što je trenutno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu. Novoizgrađeno mrjestilište bit će jedno od najmodernijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, a mrijestit će se i druge vrste riba. Cromaris će ponuditi svoju mlađ visoke kvalitete i drugim hrvatskim uzgajalištima brancina i orade s kojima inače nastoji razvijati dobre odnose i zajedničke projekte. U novom mrjestilištu planira se i izgradnja eksperimentalne stanice koja će omogućiti istraživanje novih uzgojnih vrsta.

Uz svježu ribu, brancin, oradu, hamu i zubatac, Cromaris proizvodi i školjke – kamenice i dagnje te delikatesne proizvode poput dimljenih fileta brancina i orade, a stalno se radi i na proširenju proizvodnog portfelja. Krajem godine na tržište su plasirane i prve količine nove vrste ribe – romba, uzgojenog u uzgajalištu u Budavi. Vrijedi spomenuti da su se u projektu uzgoja romba, uz ostale Cromarisove stručnjake, posebno istaknuli mladi stručnjaci, bivši pripravnici iz projekta Budućnost u Adrisu. Ranije ove godine započela je i prodaja organske ribe iz Limskog kanala, posebnog parka prirode u moru, proizvedene prema strogim ekološkim standardima što potvrđuju najstroži europski certifikati ekoloških proizvođača, Bio Seigel, AB i Naturland. Niz aktivnosti usmjeren je na razvoj kamenica te brojne druge projekte koje Cromaris razvija kako bi dalje gradio svoju poziciju na europskom tržištu gdje mu je cilj postati europski lider u proizvodnji brancina i orade prepoznat po visokoj kvaliteti svojih proizvoda, prilagođenih zahtjevima svojih potrošača.

28. travanj 2024 17:28