Poslovna scena
StoryEditor

Da je Pevec ušao u stečaj prema Linićevom zakonu, bio bi likvidiran

04. Listopad 2012.

Darko Šket, donedavni stečajni upravitelj, a sada predsjednik Uprave Peveca, logičan je izbor za sugovornika na temu novog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Prati ga reputacija jednog od najuspješnijih stečajnih upravitelja pa ga je Matilda Bačelić u novom broju Lidera pitala što misli o zakonu koji je 1. listopada stupio na snagu, a koji donosi brojne, neki smatraju radikalne, novosti. Osim toga, budući da je od formalnog zaključenja stečaja 21. lipnja tri mjeseca u funkciji predsjednika Uprave toga trgovačkog lanca, koji se polako, ali sigurno diže iz pepela, govori i o planovima Peveca. 

- Teško je uopće govoriti o dobrim i lošim stranama tog zakona dok nije zaživio u praksi. Kad se prema njemu počnu provoditi postupci, vidjet će se prave prednosti i nedostaci. Tako je bilo i sa Stečajnim zakonom, koji je od devedesetih doživio pet izmjena i dopuna kad se uvidjelo da u praksi ima nedostataka. I sada se ide u izmjenu Stečajnog zakona na način da će se iz njega maknuti poglavlje o stečajnom planu jer će se sada vjerovnici dogovarati prema novom zakonu. Ako ne uspije predstečajna nagodba, otvorit će se stečajni postupak i društvo ide u likvidaciju bez mogućnosti nastavka poslovanja i preustroja. Intencija je zakona da se vjerovnici koji smatraju da društvo ima tržišnu perspektivu dogovore što prije - samo je jedna od stvari koje je Šket iznio u intervjuu. 

19. travanj 2024 06:57