Poslovna scena
StoryEditor

Da nije krize, a s ovakvom promjenom svijesti, procvala bi hrvatska informatika

21. Rujan 2015.

Pod krovnom temom „Osjeti digitalno. Živi digitalno.“ u Šibeniku se od 24. do 25. rujna 2015. održava 9. Combis konferencija, a cilj joj je približiti tehnologije koje omogućavaju poslovnim aktivnostima da postanu brže i efikasnije.

Uoči konferencije razgovaramo s predsjednikom uprave Combisa Ivanom Gabrićem o promjenama i stanju na IT tržištu.

Combis je vodeća tvrtka u implementaciji cloud rješenja u Hrvatskoj i regiji i imate dobar uvid u stanje u tom tržišnom segmentu. Ima li nekih promjena i kakvih? Kakva su vam očekivanja?

Što se tiče zastupljenosti clouda, ona ovisi o tržišnom segmentu na koji se referiramo. Studentima i startupima korištenje Clouda puno znači u kontroli troškova i smanjenju početnih investicija. Male i srednje tvrtke počinju sve više prebacivati poslovanje i koristiti najam informatičke podrške. Dok su velike tvrtke poput banaka ili osiguravajućih kuća još uvijek konzervativne, posebice kada su u pitanju njihovi ‘core‘ sustavi. Što je prilično logično. U veljači smo proveli istraživanje među IT menadžerima i stručnjacima o planiranim projektima za ovu godinu i poprilično je zanimljivo kako je gotovo jedna trećina ispitanika izabrala neki od oblika migracije u Cloud kao jedan od ključnih projekata u 2015. godini.

Ima li promjena u potražnji i željama korisnika? Kakvi su vam projekti dominantni u strukturi prihoda?

Najveći dio naših prihoda u 2014. godini su činili projekti u financijskom sektoru, telekomunikacijama te državnoj upravi i industriji. Od niza korisnika vidimo da se forsira korištenje poslovne informatike. Oni će možda previdjeti kompleksnost, zanemariti cijenu, ali ICT vide kao ključan faktor u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva. Nikad to nije bilo tako izraženo. Da nije krize, a s ovakvom promjenom svijesti, procvala bi hrvatska informatika. Prije deset godina u tvrtkama gotovo da nisu ni znali što je to informatika, implementirali bi neke servise i oni bi potom stajali neiskorišteni. Danas shvaćaju koliko je to važno za njihovo poslovanje i preživljavanje na tržištu. S druge strane, budžeti su sve ograničeniji i prisutan je pritisak na cijene. Ponuda je veća od potražnje pogotovo u kontekstu klasične tehnologije i tome bliskih novih tehnologija.

Koji su planovi Combisa u tom kontekstu? Pripremate li neke inovacije?

Trenutačno razvijamo više inovativnih rješenja, ali i radimo unutarnje prilagodbe kako bismo odgovorili na promjene u digitalnoj ekonomiji. Upravo na Combis konferenciji planiramo prezentirati neka od naših naprednih rješenja, među kojima bih Istaknuo Cloud i Big data tehnologije. Naše rješenje zanimljivog imena - Husky je jedinstvena platforma koja omogućuje telekom operatorima da osiguraju, aktiviraju i iskoriste velike količine podataka koje generiraju. Husky je izvor novih vrijednih informacija u procesu planiranja proširenja mreže, ali i u analizi mrežnog prometa mobilnih operatora za potrebe unaprjeđenja kvalitete. Informacije koje se tako prikupljaju pomažu operatoru da precizno investira u proširenje mrežne infrastrukture s naglaskom na zadovoljstvo korisnika usluge. U svakom slučaju, u procesu smo stvaranja odmaka od tehničkih rješenja prema poslovnim rješenjima koji trebaju korisniku pružit kompetitivnost. Osim toga, u procesu smo internih promjena - provodimo čitav niz aktivnosti, promjene u načinu upravljanja projektima, upravljanju razvojem, odnosno izradom rješenja, u sferi zapošljavanja, educiranja i komunikacije s korisnikom. Jednom riječju, prilagođavamo se promjenama na samom tržištu.

Kako ste zadovoljni s ovom poslovnom godinom?

Svi oni koji danas investiraju u digitalizaciju, nova znanja, kao i oni koji zapošljavaju nove mlade stručnjake mogu očekivati da će im se to jednog dana vratiti. Bez novih ideja i rješenja neće se moći opstati. Jedino oni koji ulažu u nove ideje i rješenja mogu računati na kontinuitet. Stoga i ovu poslovnu godina promatramo pozitivno. Naravno, teško je biti konkretniji prije zadnjeg kvartala, no nastavljamo sa samopouzdanjem.

Što Combis odvaja od konkurencije, po čemu se ističe?

Combis je ne samo vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj, nego i među vodećim ICT tvrtkama Adriatic regije u segmentu pružanja usluga, u mnogočemu broj jedan. Ovo postignuće rezultat je kontinuiranog ulaganja u zaposlenike i nova znanja te brige za korisnika. U četvrt stoljeća našeg postojanja, kao pouzdan partner smo sudjelovali u svim ciklusima razvoja hrvatske informatike i radili na mnogim projektima u kojima je informatika probijala barijere. U regiji smo projektno prisutni više od 20 godina, i gotovo jedno desetljeće pokazujemo svoju specifičnu snagu i mogućnost odgovora na sve izazove regionalnog tržišta pomoću raširene mreže servisnih lokacija. Naša je snaga u širokoj mreži partnera, u osluškivanju tržišta, u pronalaženju najbolje platforme za poslovanje korisnika. Vodimo se idejom da je svaki korisnik jedinstven i ima svoje specifične potrebe. Znači, ne postoji univerzalno rješenje, već je naglasak na brizi za korisnika.

Kako vidite sadašnjost i budućnost IT sektora u Hrvatskoj?

ICT je područje poslovanja koje se brzo, kontinuirano i nepredvidljivo mijenja, što stvara mnoštvo prilika za sve. Nove tehnologije stalno dolaze, iznenađuju nas, nadahnjuju i kontinuirano mijenjaju poslovanje. Uspjeh u nadolazećem razdoblju ostvarit će kompanije koje nikada ne spavaju, koje kreiraju i prilagođavaju novu tehnologiju kako bi maksimalno odgovorili na suvremene poslovne potrebe svojih korisnika. Sigurno je da i u narednih pet godina možemo očekivati razdoblja izazova, u kojem svatko od nas mora dokazati što može i što zna. Nekome su izazovi prilika i ono što je sigurno jest da moramo investirati jednako u ovim teškim vremenima kao i u vremenima kada je bilo puno lakše poslovati.

19. travanj 2024 03:13