Daruvarska pivovara predstavila novo pivo Desetka

U Daruvarskoj pivovari jučer je predstavljeno novo njihovo pivo Desetka koje ima manji postotak alkohola i ekstrata.
Nakon što je prije tri godina izašla iz stečaja pod novim vlasnicima Daruvarska pivovara polako se oporavlja. Nakon što je proizvodnja pala na samo 11 tisuća hektolitara, ove godine direktor Tomislav Horvat očekuje oko 80 tisuća hektolitara proizvedene pive.U tvornici je zaposleno 44 ljudi, a u sezoni uzimaju se još i honorarni suradnici.
- Cilj nam je vratiti pivovaru da bude vodeća u krugu od 70 kilometara oko Daruvara i mislim da to možemo učiniti. Želimo biti prepoznati kao vodeći u svojoj regiji da bi se mogli natjecati nacionalno. Sada smo fokusirani osim na regiju na Zagreb, te Split i Rijeku s okolicom kroz naše distributere – rekao je Horvat.
Trenutno su u ponudi četiri piva Staročeško – lager, crveno, radler i desetka, a tijekom zime još im se pridružuje i zimsko Staročeško. Iako je u Europi trend da se više praticiraju točena piva u Hrvatskoj je obrnuto, više se pije pivo iz boce. Iz Daruvarske pivovare potekla je incijativa za uvođenje diferenciranih trošarina za proizvođače pive.
- To je u skladu s direktivom Europske unije koja dopušta da se manjim pivarima koji proizvodi do 200 tisuća hektolitara piva smanji trošarina i na taj način im se omoguće lakše i jednostavnije poslovanje. Mi se zalažemo za to u Hrvatskoj, a slične modele imaju Njemačka, Češka i još 17 zemalja – rekao je Horvat.
Novinari koji su bili u posjetu imali us priliku okusiti pivu, te su prošetali kroz tvornicu u kojoj je objašnjenj način kako se dolazi do konačnog proizvoda.