Poslovna scena
StoryEditor

Deset najboljih poduzetničkih ideja predstavit će se investitorima u Londonu

15. Travanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Ministarstvo poduzetništva i obrta intenzivno radi na jačanju mikro i malih poduzeća kao generatora ukupnog gospodarskog rasta. Također im nastojimo pružiti know-how o tome kako mogu realizirati svoje poduzetničke projekte – izjavio je Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta otvarajući 5. Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a.

- Posebno želim naglasiti priliku za brzo učenje poduzetnika koje im ovakav projekt pruža, a to je naročito bitno za mikro i male poduzetnike koji su na neki način limitirani svojim kapacitetima i tu je važna uloga ministarstva i ostalih institucija da im pomognu u podizanju tehnološke i inovacijske baze, jer to je preduvjet za izvoz i internacionalizaciju – istaknuo je Pros, dodavši kako je kroz ovaj dio poduzetničkog impulsa osigurano oko 30 milijuna eura za internacionalizaciju poslovanja, dok će sveukupno do 2020. godine u razvoj poduzetništva biti uloženo 970 milijuna eura.

Glavna tema Foruma bilo je javno predstavljanje poduzetničkih ideja od kojih je deset najboljih dobilo priliku prezentirati svoje projekte pred inozemnim investitorima u Londonu u sklopu ‘Investors meet innovations‘ događanja, a među njima su: 

Effectus media sa svojim projektom Liana app. Riječ je o mobilnoj aplikaciji za razmjenjivanje poruka lansiranoj u siječnju 2015. koja prvenstveno cilja na iseljenike i poduzetnike u inozemstvu. Tvrtka Effectus media je specijalizirana agencija za Google oglašavanje i optimizaciju stranica za tražilice, osnovana je 2009. godine i ima 7 zaposlenih.

Reflecta inteligentni sistemi sa projektom Reflecta IntelLED kojim se postiže značajno povećanje energetske učinkovistosti led svjetiljki. Projekt je u završnoj proizvodnoj fazi, a komercijalizacija dva prototipa – Reflecta Plug&Save i Reflecta Street LED se očekuje u ovoj i idućoj godini. Tvrtka je osnovana 2012. godine, prisutna je u 11 zemalja i dio je Reflecta GmbH.

Mobendo sa projektom Mogy koji omogućuje sportašima da budu u svakodnevnom kontaktu sa osobnim trenerom, bez obzira na lokaciju i vrijeme. Treneri putem aplikacije mogu kreirati kompletan program treninga za vježbače. Dostupna je za Android i iOS uređaje i spremna za komercijalnu upotrebu. Tvrtka Mobendo osnovana je 2006. godine.

Aplikata s projektom Evidencija obrade korisnika (EVOK). Radi se o web aplikaciji za evidenciju rada djelatnika stručnih službi i komunikaciju s korisnicima njihovih usluga. Tvrtka Aplikata osnovana je 2012. godine.

iCat s projektom iCat 55 čiji je cilj izgraditi brzi motorni brod pokretan solarnom energijom koji bi omogućio brodske linije tamo gdje to sada nije bilo isplativo. Tvrtka je osnovana 2011.

Supra Net sa projektom Supracontrol, sustavom za za kontrolu pristupa i nadzor uvjeta rada serverskih ormara i podatkovnih centara. Tvrtka posluje od 2004.

Visiobike s projektom Visiobike Carbono. Riječ je o biciklu koji je izgrađen od vrhunskih komponenti, čvrstog i laganog okvira od karbonskih vlakana jedinstvenog dizajna. Proizvod je već dostupan na tržištu. Tvrtka Visiobike osnovana je 2014.

Amodo s projektom Driver Copilot, sustavom koji komunicira s vozačem dajući mu sugestije kako povećati vlastitu sigurnost. Sustav je dovršen i implementiran, a tvrtka Amodo posluje od 2013.

Pinecone s projektom Pinecone Hospitality. Proizvod je namijenjen hotelima i drugim turističkim smještajnim jedinicama i u završnoj je fazi razvoja. Tvrtka Pinecone i inače se bavi softverskim rješenjima namijenjenima prvenstveno turističkom i ugostiteljskom sektoru, a osnovana je 2013. godine.

Agrivi s istoimenim projektom o kojem se već puno pričalo u medijima. Radi se o sustavu koji poljoprivrednicima pomaže unaprijediti proizvodnju pomoću jednostavnih analiza i izvještaja. Komercijalno je dostupan na tržištu od veljače 2014., a sama tvrtka je osnovana 2013. godine

Predstavljanje pred investitorima i posjet tvrtkama u Londonu održat će se od 20. do 22. svibnja 2015. godine. Prvi dan tvrtke će posjetiti Ravensbourne Incubator i Greenwich Peninsula u organizaciji Europske poduzetničke mreže koja ima za cilj pružiti podršku poduzetnicima kako bi ostvarili međunarodna partnerstva i internacionalizirali svoje poslovanje. Drugi dan namijenjen je predstavljanju tvrtki pred 40-ak vodećih londonskih investitora na pitch događanju Investors meet innovations. Domaćin trećeg dana posjeta Londonu je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu koje će organizirati posjet hrvatskih tvrtki vodećim tehnološkim tvrtkama i akceleratorima.

18. travanj 2024 01:30