Poslovna scena
StoryEditor

Dioničar Vabe odlučuju o dokapitalizaciji

20. Prosinac 2012.

Izvanredna Glavna skupština varaždinske Vaba banke, sazvana za 31. siječnja iduće godine, ima za cilj stvoriti potrebne preduvjete za provedbu procesa dokapitalizacije sukladno krajem studenog donesenoj konačnoj odluci društva Alternative Private Equity vezano uz dokapitalizaciju Vabe, priopćeno je iz te banke.

Dioničari će odlučivati o zamjeni dionica s nominalnim iznosom u redovne dionice bez nominalnog iznosa, pokrivanju gubitka sredstvima iz rezervi kapitala, pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala Banke uz istovremeno povećanje temeljnog kapitala i izdavanju dionica ulozima u novcu, o odobrenju stjecanja dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje kao i potrebnim izmjenama Statuta.

Također će odlučivati o promjeni sastava Nadzornog odbora, pri čemu su za nove članove tog tijela predloženi Martin Pardupa, Tomislav Marinac, Zoran Zemlić i Kornelija Vidaković.

Novi investitor - Alternative upravljanje trebao bi, sukladno prijedlogu skupštinske odluke, uplatiti iznos od 50 milijuna kuna, nakon čega će biti izdano 3.571.429 novih redovnih dionica na ime, a temeljni kapital Banke iznositi će 74,7 milijuna kuna.

Iz Vaba banke, imajući u vidu globalnu makroekonomsku situaciju, ocjenjuju pozitivnim što je Banka privukla investitora koji će joj uplatom dodatnog kapitala omogućiti daljnji stabilan rast i razvoj te stopu adekvatnosti kapitala na razini najbolje kapitaliziranih banaka u Hrvatskoj.

Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici 12. prosinca odobrio je zahtjev društva Alternative upravljanje d.o.o. Zagreb za stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Vaba d.d. banke Varaždin.

26. travanj 2024 17:54