Poslovna scena
StoryEditor

Dioničari Vabe u svibnju odlučuju o ulasku češke J&T Banke

01. Travanj 2014.

Na Glavnoj skupštini Vabe, koja će se održati 12. svibnja ove godine, dioničari će odlučivati o smanjenju bančina temeljnog kapitala, a potom o njegovu povećanju ulaganjem češke J&T Banke.

Kako se navodi u danas objavljenom pozivu te varaždinske banke, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se bančin temeljni kapital, koji sada iznosi nešto više od 75 milijuna kuna i podijeljen je na 5,36 milijuna redovnih dionica bez nominalnog iznosa, smanji za 21,4 milijuna kuna, radi unošenja u rezerve kapitala banke, bez vraćanja dijelova tog kapitala dioničarima.

Nakon smanjena temeljni kapital banke iznosio bi 53,59 milijuna kuna.

Dioničarima se predlaže da nakon toga povećaju temeljni kapital za 75 milijuna kuna, ulogom novca češke J&T banke, te izdavanjem novih 7,5 milijuna redovnih dionica, bez nominalnog iznosa. Pritom se isključuje zakonsko pravo prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Temeljni kapital Vabe iznosio bi nakon povećanja 128,59 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću Uprave banke o razlozima za isključenje prava prvenstva postojećim dioničarima, stopa adekvatnosti bančina jamstvenog kapitala, prema nerevidiranim podacima s kraja prošle godine, iznosi 9,35 posto, što je niže od minimalno propisane razine.

Stoga je Hrvatska narodna banka naložila Vabi da najkasnije počevši od 30. lipnja ove godine pa kontinuirano do 30. rujna 2015. održava regulatorni kapital u skladu sa zakonom i EU propisima, odnosno u visini od 12,5 posto.

Takvu stopu, kažu u Vabi, mogu postići jedino dokapitalizacijom. Stoga su se odlučili prihvatiti ponudu J&T banke, isključivši pravo prvenstva postojećim dioničarima na upis novih dionica kako bi ubrzali postupak povećanja temeljnog kapitala, imajući u vidu zakonski postupak i rokove koje moraju ispoštovati.

„Cijena upisa iznosi 10 kuna po dionici, s obzirom da je to cijena koju je investitor J&T banka ponudio temeljem obavljenog dubinskog snimanja poslovanja banke. Uzimajući u obzir trenutačnu situaciju na financijskom tržištu, kao i zainteresiranost kapitalno snažnog investitora koji je spreman uložiti u Vaba d.d. banku po navedenoj upisnoj cijeni te spreman dalje raditi na jačanju i unapređenju poslovanja banke, Uprava navedenu cijenu smatra prihvatljivom“, stoji u pozivu.

Upis i uplata dionica obavit će se u roku od najviše 75 dana od donošenje odluke o sazivanju Glavne skupštine u Narodnim novinama, kaže se dalje u pozivu.

Također, dioničari će odlučivati i o prijedlogu da se češkoj banci odobri daljnje stjecanje dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

25. travanj 2024 00:50