Poslovna scena
StoryEditor

Dioničarima Adris grupe dividenda od 7 kuna po dionici

17. Lipanj 2014.

Dioničarima Adris grupe bit će isplaćena dividenda od 7 kuna po dionici, a za dividendu će se ukupno izdvojiti 114,8 milijuna kuna na teret neraspoređene zadržane dobiti društva, odlučeno je na današnjoj skupštini Adris grupe.

Dividenda će biti isplaćena dana 25. srpnja, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 25. lipnja, navodi se u priopćenju sa skupštine Adris grupe.

Ukupna neto dobit Adris grupe za prošlu godinu, u iznosu od 390,4 milijuna kuna, raspoređuje se u statutarne rezerve društva.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović da je rovinjska Adris grupa u prošloj godini, unatoč nepovoljnom makroekonomskom okruženju (pad BDP-a, rast nezaposlenosti, potrošački pesimizam, negativan stav prema poduzetništvu…), ostvarila dobar poslovni rezultat.

U 2013. godini grupa je ostvarila ukupni prihod u iznosu od 3,16 milijardi kuna, što je za 6,3 posto manje nego u prošloj godini. Poslovni prihod iznosio je 2,81 milijardu kuna i za 5,3 posto manji je od prošlogodišnjeg.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 2,71 milijardu kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 1,39 milijardi kuna, a na inozemnim 1,32 milijarde kuna, što je na razini prošle godine.

Adris gotovo polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje na inozemnim tržištima, od čega oko 60 posto na vrlo konkurentnom EU tržištu, ističu iz Adrisa.

Dobit prije oporezivanja iznosi 485 milijuna kuna, a neto dobit 386 milijuna kuna.

U priopćenju se kao jedan od velikih iskoraka koji je Adris grupa napravila u prošloj godini ističe priprema akvizicije Croatia osiguranja, koja se odvija tijekom 2014.

"Ulaskom u djelatnost osiguranja, Adris diverzificira svoj ulagački portfelj, čime je započelo strateško restrukturiranje portfelja i definiran novi stup sustava. Dosadašnji pomaci u turizmu i proizvodnji zdrave hrane najbolja su potvrda da će, uz znatne troškove restrukturiranja i organizacijske promjene tijekom 2014. i 2015. godine, Adris uspješno poslovati i u industriji osiguranja. Tom akvizicijom nije, međutim, iscrpljen ulagački potencijal grupe", ističu iz rovinjskog Adrisa.

Napominju kako je sjednicom glavne skupštine Adris grupe završilo održavanje godišnjih skupština dioničara trgovačkih društava u sastavu grupe, a tijekom dana održane su i skupštine Tvornice duhana Zagreb, Maistre, Hrvatskih duhana, Istragrafike, Inovina i Cromarisa.

25. travanj 2024 19:28