Poslovna scena
StoryEditor

Djeco, školujte se vani i s tim znanjem ovdje pokrenite promjene!

13. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

M nogi ljudi vjeruju da je obrazovanje temelj za razvoj i napredak društva. Pogledamo li povijesno, sveučilišta su bila središta mnogih društveno-gospodarskih promjena, naprimjer hrvatsko proljeće, egipatska revolucija te mnogi drugi događaji koje su pokrenuli studenti i profesori.

Je li obrazovanje u Hrvatskoj spremno predvoditi promjene u društvu?

Škole u raskoraku sa stvarnošću Vjerujem da bi većina nas željela da odgovor bude pozitivan. Cilj obrazovanja u srednjim školama, na sveučilištima, fakultetima ili u bilo kojim obrazovnim ustanovama nije naučiti nas samo znanju nego povećati našu sposobnost razvoja talenata i uporabe znanja. Očekuje se da nakon završenog obrazovanja osoba mora biti opremljena sposobnostima za početak vođenja uspješnog života. Obrazovanje također ima zadatak otkloniti iluzije i zbunjenost i omogućiti nam racionalan i jasniji pogled na svijet; trebalo bi izgraditi našu samosvijest i nadahnuti nas te naučiti boljem razmišljanju. Obrazovanje nam pomaže pročistiti vlastita uvjerenja i osposobiti nas da znamo slušati i razumjeti uvjerenja i stajališta drugih.

Nažalost, mnogo toga upućuje na to da se obrazovanje u Hrvatskoj ne prilagođava potrebama stvarnog svijeta i da takvo kakvo jest ne može stvoriti buduće lidere promjena. Iz srednjih škola, posebno iz gimnazija, izlaze maturanti koji u prosjeku imaju relativno visoku razinu općeg znanja. Oni nam elokventno mogu objasniti sve o Pitagorinu poučku, ruskim piscima ili latinskim nazivima biljaka. Međutim, ta ista darovita djeca koja su uspješno završila srednjoškolsko obrazovanje nemaju pojma o tome što su porezi i zašto ih je važno plaćati, tko i kako puni proračun, zašto glasujemo ili pak kako funkcionira bankovni sustav.

Donedavno su mnogi građani polagali velike nade u Sveučilište u Zagrebu kao predvodnika potrebnih promjena u hrvatskom društvu i potencijalno središte poticaja za provedbu nužnih reformi u mnogim područjima društveno-gospodarskog života. Međutim, nakon inauguracije novog rektora tog sveučilišta teško je više vjerovati u takvo što.

Liberalizacija obrazovanja Naime, njegov inauguracijski govor, koji je javnost očekivala s velikim zanimanjem, mnoge je podsjetio na božićnu poslanicu kardinala Bozanića, a izlaganje o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj bilo je vrlo slično govorima Stipe Šuvara od prije tridesetak i više godina. Taj govor nema mnogo zajedničkoga s energijom, nadahnućem i voljom za napredak kakve nalazimo u govorima rektora vodećih svjetskih sveučilišta. Također, rektorov cilj da Sveučilište u Zagrebu s 564. mjesta na ljestvici svjetskih sveučilišta ‘unaprijedi’ na petstoto dovoljno govori o skučenim ambicijama. Ti dojmovi upućuju na to da je malo vjerojatno očekivati da će najveća obrazovna organizacija u Hrvatskoj postati temelj za stvaranje promjena usmjerenih prema osuvremenjenju društva.

Što učiniti? Liberalizacija obrazovanja zasigurno je dobar prvi korak kojim bi se otvorio dodatni prostor za stvaranje središta izvrsnosti koja mogu potaknuti promjene i ponuditi obrazovne alternative kao, naprimjer, američki Singularity University. Osuvremenjenjem kurikula svih razina obrazovnog sustava i uklanjanjem diskriminacije privatnog obrazovanja u odnosu na javno može se osigurati bolje osposobljavanje za buduće lidere promjena i uspostaviti pošten, tržišno orijentiran obrazovni sustav.

Bolje prilike izvan Hrvatske Do tada mnogi se roditelji kojima djeca završavaju srednju školu susreću s izazovom što im preporučiti, kako i kamo dalje. Iako emocionalni dio svakog roditelja želi zadržati djecu u blizini, racionalni dio poziva se na ključnu roditeljsku ulogu: osposobiti ih za samostalan život i pronalaženje najboljih prilika. Nažalost, ma koliko mi šutjeli o tome, bolje su prilike za obrazovanje naše djece izvan Hrvatske. Stoga bi trebalo promijeniti aktualnu paradigmu o školovanju u Hrvatskoj koje je osnovica za karijeru u inozemstvu. Dakle, djeco, istražite prilike za stipendije za studiranje u inozemstvu; osposobite se, skupite drugačije poglede, svladajte vještine i zatim se vratite i s tim znanjem pokrenite promjene u hrvatskom društvu!

30. travanj 2024 15:36