Poslovna scena
StoryEditor

Dobit Grupe HPB u prvom tromjesečju 5,5 posto

29. Travanj 2016.

Sve članice HPB Grupe su u prvom tromjesečju ostvarile dobit nakon poreza. Banka je ostvarila 44,6 milijuna kuna neto dobiti, HPB Stambena štedionica 2,4 milijuna kuna, HPB Nekretnine 386 tisuća kuna, a HPB Invest 476 tisuća kuna.

Grupa Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvom tromjesečju ove godine neto dobit od 47,8 milijuna kuna, što je 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje izvješće te banke.

U tome razdoblju neto kamatni prihodi HPB-a iznosili su 119,9 milijuna kuna, te su bili oko 3 posto manji nego u istom razdoblju lani. Neto dobit od provizija i naknada iznosila je 44,5 milijuna kuna, te je bila otprilike na razini kao i u prvom tromjesečju godinu dana ranije.

U izvješću, objavljenom u petak, HPB Grupa navodi da je njezina imovina u prvom tromjesečju smanjena za 0,2 posto, uz nastavak optimizacije njene strukture.

Višak likvidnosti akumuliran krajem 2015. plasiran je, naime, u kredite komitentima, koji su porasli za 1,3 posto, i likvidne vrijednosne papir, uz rast od 6,8 posto - uglavnom obveznice i trezorske zapise - kako bi se maksimalizirao povrat na imovinu.

U izvješću se ističu rezultati poslovanja banke sa stanovništvom jer su krediti povećani za 4,7 posto, pri čemu su stambeni krediti porasli za 17,2 posto, među ostalim i zbog toga što su građani odabrali HPB kao partnera i za refinanciranje kreditnih obveza s  valutnom klauzulom.

HPB Grupu, osim matičnog društva, Hrvatske poštanske banke, čine i HPB Stambena štedionica, HPB Invest i HPB Nekretnine. Sve članice HPB Grupe su u prvom tromjesečju ostvarile dobit nakon poreza. Banka je ostvarila 44,6 milijuna kuna neto dobiti, HPB Stambena štedionica 2,4 milijuna kuna, HPB Nekretnine 386 tisuća kuna, a HPB Invest 476 tisuća kuna.

Osim društava kćeri, u kojima je HPB osnivač i stopostotni vlasnik, u konsolidiranu bilancu uključeni su i rezultati društva H1 Telekom, u kojem banka ima kontrolni vlasnički udio od 58,2 posto, stečen u procesu predstečajne nagodbe kroz zamjenu potraživanja za ulog.

16. travanj 2024 02:59