Poslovna scena
StoryEditor

Dodatni se posao ne isplati jer doprinosi i porez pojedu zaradu

02. Svibanj 2013.

Fizičke osobe koje su zaposlene, ali uz taj radni odnos istodobno imaju otvoren mali vlastiti obrt, kućnu radinost, sporedno zanimanje, obavljaju slobodno zanimanje koje je dopušteno obavljati kao dodatnu samostalnu djelatnost (npr. akviziteri, posrednici u osiguranju i dr.) ili se dopunski bave poljoprivredom, po osnovi tih dopunskih aktivnosti nisu upisane u matične evidencije mirovinskih i zdravstvenih osiguranika.

Osigurane su prema osnovi radnog odnosa i njihov poslodavac za njih plaća doprinose. No to ne znači da od djelatnosti obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede kojom se bave kao dopunskom radnom aktivnosti i za koju su porezni obveznici, ne trebaju plaćati doprinose. Ta se dopunska aktivnost prema Zakonu o doprinosima smatra obavljanjem druge djelatnosti i podliježe plaćanju doprinosa.

Koliko se plaća Osobe koje obavljaju drugu djelatnost plaćaju doprinose jednom na godinu, nakon predaje godišnjih poreznih prijava za tu godinu. Doprinosi se obračunavaju na godišnju osnovicu ostvarenog dohotka odnosno dobiti utvrđenog u godišnjoj poreznoj prijavi, ali najviše do iznosa propisane godišnje osnovice za plaćanje doprinosa na drugu djelatnost. Umanjenja dohotka/dobiti prema osnovi olakšica, oslobođenja i poticaja koja su im priznata u godišnjim poreznim prijavama i koja im umanjuju poreznu obvezu ne uzimaju se u obzir i ne umanjuju osnovicu za obračun doprinosa od druge djelatnosti. Najviša godišnja osnovica za obračun doprinosa od druge djelatnosti određuje se kao umnožak prosječne plaće ostvarene u prethodnoj godini, koeficijenta 0,65 i brojke 12. Ako osoba ostvari dohodak ili dobit u iznosu većem od najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa od druge djelatnosti, doprinosi se obračunavaju samo do iznosa najviše godišnje osnovice. Za 2012. godinu najviša godišnja osnovica za obračun doprinosa od druge djelatnosti iznosila je 60.496,80 kn, a za 2013. godinu iznosi 61.362,60 kn. Ako se djelatnost obavlja kraće od godinu dana, osnovica se utvrđuje razmjerno. Na primjer, za osobu koja je od 1. travnja 2013. registrirala kućnu radinost koju obavlja uz radni odnos, najviša godišnja osnovica za plaćanje doprinosa na dohodak od kućne radinosti određuje se za devet mjeseci 2013. godine i iznosi 45.994,95 kn. U slučaju kad je u godišnjoj prijavi poreza na dohodak/dobit iskazan gubitak u poslovanju, nema obveze plaćanje doprinosa.

Nema dodatnog staža Od druge djelatnosti plaćaju se dva obvezna doprinosa: za mirovinsko osiguranje prema stopi od 20 i za zdravstveno osiguranje prema stopi od 13 posto. Osobe koje obavljaju drugu djelatnost nisu obveznici plaćanja zdravstvenog doprinosa za osiguranje od posljedica nesreće na radu i profesionalnog oboljenja.S obzirom na to da je u 2012. godini stopa zdravstvenog doprinosa u razdoblju do 30. travnja 2012. iznosila 15, a od 1. svibnja smanjena je na 13 posto, za 2012. godinu obveza za zdravstveni doprinos utvrdit će se na temelju prosječne stope koja je bila važeća u razdoblju obavljanja druge djelatnosti. Obveza doprinosa utvrđuje se godišnjim rješenjem koje donosi Porezna uprava, a treba ga platiti u roku 15 dana od primitka rješenja. Nerijetko je obveza za doprinose prema godišnjem rješenju znatno veća od godišnje obveze poreza. Na primjer, ako je u godišnjoj prijavi poreza na dobit od kućne radinosti iskazana dobit od 50.000 kn, uz uvjet da je porezna osnovica jednaka ostvarenoj dobiti, fizička će osoba platiti 10.000 kn poreza, a godišnja obveza za doprinose iznosit će joj 16.500 kn. Osobi koja obavlja drugu djelatnost uz istovremeni radni odnos s punim radnim vremenom, doprinosi plaćeni od druge djelatnosti povećavaju osnovicu za ostvarivanje prava u sustavima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali se prema toj osnovi ne može ostvariti dodatni mirovinski staž.

Na zaradu uz mirovinu ne plaćaju doprinose Umirovljenici ne mogu registrirati obrt ili slobodnu profesiju i uz to i nadalje primati mirovinu. Ako žele zadržati status korisnika mirovine, mogu prema Zakonu o obrtu obavljati domaću radinost i sporedno zanimanje. Isto tako, mogu uz mirovinu obavljati djelatnost poljoprivrede. Iako su od tih dopunskih aktivnosti (uz mirovinu) obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti ili obveznici poreza na dobit, vode poslovne knjige i podnose godišnje porezne prijave, na ostvareni dohodak ili dobit ne plaćaju doprinose. Ta je pogodnost uređena Zakonom o doprinosima i ne ovisi o visini dopunske zarade umirovljenika. 

piše dr. sc. Marija Zuber, urednica-savjetnica, Računovodstvo i financije; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

04. svibanj 2024 07:58