Poslovna scena
StoryEditor

DOP je alat kojim poduzeća daju doprinos održivom razvoju

24. Studeni 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Konferencija je inicijativa grupe organizacija koje su prepoznale važnost društveno odgovornog poslovanja (DOP) i predstavlja centralni društveni događaj u njegovom promoviranju. Želimo razviti mehanizme za razmjenu iskustava i platformu za dijalog kako bi učili jedni od drugih.

Moram reći da je DOP alat kojim poduzeća daju doprinos održivom razvoju, odnosno ekonomskom rastu koji ublažava utjecaj na okoliš i društvo. Primjenom DOP-a tvrtke se također pametno razvijaju - kazala je ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić najavljujući 7. Konferenciju o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 1. prosinca 2015. Sama konferencija će biti podijeljena na dva dijela, prvi plenarnog karaktera, dok je druga polovica stručno-znanstvenog tipa.

Direktorica sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, predstavila je nagradu Indeks DOP-a koja će se ove godine dodijeliti po osmi put. Riječ je o metodi procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj temeljenoj na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.

- Sve hrvatske tvrtke mogle su sudjelovati na natječaju, ali samo one koje zadovoljavaju određene financijske kriterije moći će biti dobitnici. Velike i srednje tvrtke morale su ispuniti upitnik od 120 pitanja, dok su manja poduzeća imale prilagođeni upitnik kroz koji će se ocjenjivati napredak u šest područja – izjavila je Kesić Šapić, dodavši kako su se ove godine prijavile 104 tvrtke.

Članica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Martina Jus je ukratko predstavila DOP praksu u toj državnoj instituciji, jednom od glavnih sponzora Konferencije.

Budući predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lozić, koji će funkciju preuzeti s datumom 4. prosinca 2015. se ukratko predstavio i istaknuo kako je Lidl konferenciju prepoznao kao internacionalno važan projekt te je zbog toga i jedan od glavnih pokrovitelja. Najavio je i što možemo očekivati od njega kada službeno stupi na dužnost.

- Put koji je bivši predsjednik uprave Lukšić započeo sa svojim timom ja u nastojati nastaviti i razviti, te pokrenuti i neke nove projekte – poručio je Lozić.

25. travanj 2024 15:19