Poslovna scena
StoryEditor

Država je u leru, a porezni obveznici plaćaju hladni pogon

06. Travanj 2016.

Država još od izbora funkcionira kao hladni pogon. Poduzetnici su počeli osjećati posljedice i ogorčeni su zastojima u javnoj nabavi i natječajima EU te opstrukcijom starih kadrova koji već pet mjeseci samo čekaju smjenu u državnim tvrtkama

Svakih prvih šest mjeseci nove vlasti gotovo je izgubljeno vrijeme za sve u državi, osim za one koji se bave što udobnijim zasjedanjem u nove fotelje. Jednako kao što je izgubljeno i barem posljednjih šest mjeseci svake vlasti uoči novih izbora. Aktualna situacija ipak je specifična. Kao da još nismo ni došli u fazu da počnemo odbrojavati tih prvih šest mjeseci. Naime, država je zbog komplicirane političke situacije još u hladnom pogonu.

O ovoj temi pisali smo u tjedniku Lider, a sada vam otkrivamo što (ili koga) zapravo plaćamo i što na sve to kažu poduzetnici.

Porezni obveznici plaćaju hladni pogonDržava na čekanju• Ministarstva i druga državna tijela nisu potpuno ekipirana, što blokira donošenje odluka i njihovu provedbu.• Sve što se mora ugovoriti s državom na čekanju je.• Gotovo je prepolovljen broj javnih natječaja koje raspisuju ministarstva, natječaji EU također stoje.• U javnim poduzećima direktori čekaju smjene, drže ručnu kočnicu i često opstruiraju nove ministre.• O konkretnim reformama i njihovoj provedbi još se i ne govori.

Državne tvrtke bez novih šefova

• Do sada je imenovano 18 zamjenika ministara i 80 pomoćnika ministara.            • Još nisu imenovana dva zamjenika ministara i 16 pomoćnika ministara.• U državnim poduzećima promijenjena je samo Uprava HAC--ONC-a, ostale tvrtke još čekaju politički dogovor.

A što na sve to kažu poduzetnici?

Želimir Bodiroga: – Više gledamo natječaje u regiji nego u Hrvatskoj

Bernarda Cecelja: – O neraspisanim natječajima ovisi nam investicija od 40 milijuna kuna

Ivan Topčić: – Ljutim se na sporo odlučivanje

Saša Cvetojević: – Ima najava koje pozdravljamo, ali te se odluke ne provode

17. svibanj 2024 03:07