Poslovna scena
StoryEditor

Đuro Đaković smanjuje temeljni kapital kako bi pokrio dugove

12. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Dioničari Đuro Đaković Holdinga će na skupštini, koja je najavljena za 28. kolovoza, odlučivati o prijedlogu da se temeljni kapital te tvrtke smanji za 64,7 milijuna kuna.

Temeljni kapital smanjit će se smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa 100 na 80 kuna, a radi pokrića gubitaka iz proteklih razdoblja koji iznose 57,8 milijuna kuna, dok bi se 6,9 milijuna kuna prenijelo u rezerve.

Slavonskobrodska tvrtka danas je na Zagrebačkoj burzi objavila poziv za glavnu skupštinu, a uz prijedlog o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka i prijenosa u rezerve, skupštini je predloženo da se prošlogodišnji gubitak od 3,03 milijuna kuna pokrije na teret budućih razdoblja.

Prema prijedlogu o smanjenju temeljnog kapitala, temeljni bi se kapital smanjio za 64,7 milijuna kuna, sa sadašnjih 323,7 milijuna kuna na iznos od 258,96 milijuna kuna, i to smanjenjem nominalne vrijednosti dionica za 20 kuna, sa sadašnjih 100 na 80 kuna.

Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapital provelo bi se radi pokrića gubitaka iz proteklih razdoblja, s obzirom da ti gubici iznose 57,8 milijuna kuna te da društvo, kako se navodi, nema zadržane dobiti, zakonskih rezervi i rezervi kapitala niti statutarnih i ostalih rezervi iz dobiti, osim rezervi za vlastite dionice.

Od ukupnog iznosa smanjenja temeljnog kapitala veći dio, ili iznos od 57,8 milijuna kuna, koristio bi se za pokriće akumuliranih gubitaka, dok bi se preostalih 6,9 milijuna kuna prenijelo u rezerve kapitala i zakonske rezerve.

Skupštini je također predloženo i da izmjenama Statuta ovlasti Upravu da može donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, a za što će trebati i prethodna suglasnost Nadzornog odbora.

Uprava bi odluku o dokapitalizaciji, izdavanjem novih dionica uz uplate uloga u novcu, mogla donijeti jednokratno ili u više navrata s tim da se temeljni kapital može povećati najviše za ukupni nominalni iznos od oko 130 milijuna kuna, odnosno do ukupno odobrenog iznosa temeljnog kapitala od 388,9 milijuna kuna.

29. travanj 2024 02:30