Poslovna scena
StoryEditor

Dvadeset godina sustavne brige za prirodu

02. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ove godine je 20. obljetnica dva ključna instrumenta za očuvanje i održivo iskorištavanje prirode u Europskoj uniji: Direktive o staništima i programa Life, financijskog programa za okoliš.

Prije dvadeset godina države članice EU jednoglasno su usvojile Direktivu o staništima za zaštitu najugroženijih vrsta i staništa diljem Europe. To je bio odgovor na zabrinutost zbog brzog pada broja divljači i gubitka prirodnih staništa, a zbog promjene iskorištavanja zemljišta, zagađenja i urbane raštrkanosti. Da bi vrste i staništa dobili prostora za oporavak, Direktivom je postavljena mreža zaštićenih područja Natura 2000 i financijski instrument Life, koji su osigurali stratešku potporu.Prošlog mjeseca u Bruxellesu je izglasano proširenje uloge programa Life, pokrivajući 10 posto troškova za ekološku mrežu Natura 2000. Program Life odličan je ‘krovni projekt‘ za Naturu 2000 s obzirom na to da je to jedini program EU koji se isključivo bavi okolišem. Zbog svog profila Lifeu bi trebala biti dana veća uloga kako bi mogao pokriti barem 20 posto fonda Natura 2000.

Simbol novog tisućljećaLife sufinancira ekološke inicijative u Europskoj uniji, u nekim trećim zemljama koje graniče s mediteranskim i Baltičkim morem te u državama kandidatkinjama za EU koje su odlučile sudjelovati. Trenutačno Life dobiva samo 0,2 posto ukupnoga godišnjeg proračuna Europske unije. Kako bi mogao preuzeti nadolazeće nove obveze i odgovornosti, proračun mu se treba povećati za barem 1 posto ukupnog proračuna EU.

Natura 2000 uključuje više od 26.000 zaštićenih mjesta, gotovo 18 posto teritorija Unije uključeno je u mrežu zajedno s 200.000 četvornih kilometara zaštićenih područja na moru. Taj koncept ekološke mreže područja očuvanja koji nadilazi državne granice prihvaćen je 1992. u obliku EU Direktive o staništima. Mreža, koja obuhvaća i područja namijenjena zaštiti ptica, prema Direktivi o pticama iz 1979. nazvana je Natura 2000 kao simbol novog tisućljeća i novih pristupa u rješavanju mnogih tekućih problema i to ne samo na području zaštite prirode.

Važan doprinos HrvatskeU trenutku pristupanja Europskoj uniji Hrvatska će na svom teritoriju morati provesti propise EU o zaštiti prirode. Zaštićenim područjem Natura 2000 upravljat će se iz Bruxellesa. Odredbe dviju direktiva EU o zaštiti prirode već su prenesene u hrvatsko zakonodavstvo Zakonom o zaštiti prirode. Isto kao i druge države članice, Hrvatska će morati predložiti područja mreže Natura 2000 za više od 250 vrsta i 70 stanišnih tipova koji se pojavljuju u Hrvatskoj, a važna su za EU. Utvrđeno je oko 1000 potencijalnih područja Natura 2000. U Hrvatskoj je zaštićeno čak 48 posto teritorija, a s obzirom na to da je prema biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja u Europi, njen je doprinos mreži Natura 2000 i očuvanju biološke raznolikosti u cijeloj Europskoj uniji ključan. Osim osiguravanja povoljnog stanja očuvanosti uloga Hrvatske je i u promicanju i edukaciji javnosti o prirodnim vrijednostima i održivom razvoju, a osobito nam je interesantno da koristimo fondove EU koji su u tu svrhu na raspolaganju.

29. travanj 2024 12:19