Poslovna scena
StoryEditor

Dvorski: Ako se vodite isključivo mišlju kako zaraditi što više, male su šanse za uspjeh

21. Ožujak 2015.
Piše:
Ato Markin

Sustav javnih bicikala Nextbike u svibnju će obilježiti drugu godinu postojanja u Hrvatskoj. Hrvatski startup, u svijetu priznat i poznat kao brzorastući pokret pod nazivom "sharing economy" , uspješno se odupire gospodarskoj krizi

Prvi gradovi koji su prepoznali sve benefite koje Nextbike donosi su Zagreb i Šibenik. U ova dva grada ukupno je raspoloživo 125 gradskih bicikala sa 3 ili 8 brzina i 2 električna bicikla. U nešto više od 20 mjeseci rada, prednosti ovakvog načina prijevoza prepoznalo je 6500 (registriranih) korisnika koji su zajedno prešli oko 130.000 km. Unatoč krizi koja se zavukla u sve pore (ne samo) gospodarskog života tvrtka dobro posluje - likvidna je, računi se plaćaju prije roka dospijeća i nakon prve dvije kalendarske godine ostvena je minimalna operativna dobit.

Kako ste to uspjeli, upitali smo direktora tvrtke Krešimira Dvorskog?

- Radimo posao koji volimo, korisnici su zadovoljni, imamo i institucionalnu podršku. Uz svakodnevne izazovne uvjete poslovanja u Hrvatskoj, kada podvučemo crtu možemo biti zadovoljni.  

Tvrtka se definitivno potvrdila na tržištu, no dosad ostvareno je tek početak, pravi posao tek predstoji, priznaje Dvorski.

- Strategija širenja mreže na ostale gradove u Hrvatskoj u konačnici treba rezultirati smanjenjem prometnih gužvi, problema s parkiranjem, smanjenje emisije štetnih plinova, bolje pozicioniranje Hrvatske kao cikloturističke destinacije, produljenje turističke sezone i općenito bolji imidž gradova te unapređenje kvalitete života naših ljudi. 

Otkuda crpite toliku strast i želju za poduzetništvom u situaciji kada je poduzetnička klima u Hrvatskoj vrlo loša?

- U poduzetništvu samo strast, upornost i fokusiranost na održivi razvoj danas mogu donijeti rezultate. Ako se vodite isključivo mišlju kako zaraditi što više, male su šanse za uspjeh.

Ono što je bitno jeste da su drugi prepoznali Nextbike kao uspješnu tvrtku. Tako prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva 2014. godine. i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Jedno od novijih priznanja je i nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koju su primili zajedno s Ericsson Nikola Teslom i Biovegom, a konačna potvrda da se u Nextbikeu izvrsno radi je došla ovih dana - Sustav javnih bicikala je dobitnik nagrade za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva ("Croatian Green Award") koju dodjeljuje Savez za energetiku Hrvatske.

Tvrtka se nedavno preselila u nove prostorije, ured se nalazi u sustavu kolaborativnih ureda GoGreen koncepta, "WorkUp Ambienta", koji pruža fleksibilan sustav sa svim potrebnim aplikacijama i infrastrukturom potrebnom za kvalitetan i uspješan rad. GoGreen je složio izvrsnu radnu atmosferu idealnu za start-up tvrtke kojima je važno imati optimiziran i fleksibilan sustav koji zadovoljava sve poslovne potrebe na razini velikih sustava. No, ovo je tema za neku drugu uspješnu priču koju će vam liderpress.hr uskoro predstaviti.

20. travanj 2024 13:37