Poslovna scena
StoryEditor

Faktoring u šest koraka

08. Veljača 2015.

Faktoring je financijska usluga kojom poduzetnik prodaje svoje nedospjelo potraživanje faktorinškoj kući umanjeno za kamatu i naknadu, a faktorinška kuća preuzima naplatu tog računa.

Poziv financijskim specijalcima stajat će domaće tvrtke od pet do dvanaest posto potraživanja. Takav vid naplate u Hrvatskoj raste od 2007. (s iznimkom 2010.) i do danas se udvostručio. Naime, prema posljednjim Hanfinim podacima, ukupni je obujam transakcija do kraja rujna prošle godine bio 14 milijardi kuna, što je dvostruko više nego 2007.

Ovdje donosimo proces faktoringa u šest koraka, a cijelu temu o ovoj financijskoj usluzi možete pročitati u novom broju Lidera.

1. Dobavljač isporučuje robu/uslugu kupcu, za što mu ispostavlja fakturu.

2. Dobavljač se javlja faktorinškom društvu sa zahtjevom za faktoring i dostavlja mu svu dokumentaciju potrebnu za obradu zahtjeva (račun, GFI-POD, TI-POD, BON2, PPK, itd. – dokumentacija od dobavljača i kupca).

3. Faktorinško društvo provodi obradu zahtjeva, nakon čega odobrava (ili odbija) zahtjev za faktoring.

4. Dobavljač i faktorinško društvo sklapaju ugovor o faktoringu, a dobavljač, kupac i faktorinško društvo sklapaju ugovor o cesiji (ugovor o ustupanju potraživanja).

5. Faktorinško društvo dobavljaču isplaćuje sredstva na temelju ugovora o faktoringu i ispostavlja mu fakturu za kamate i naknadu.

6. Kupac na temelju ugovora o cesiji plaća faktorinškom društvu.

26. travanj 2024 00:48