Poslovna scena
StoryEditor

Fina predložila pokretanje stečajnog postupka u Baumaxu

23. Ožujak 2015.

Finacijska agencija (Fina) podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u Baumaxu zbog nelikvidnosti i insolventnosti tog lanca trgovina opreme za kućanstva i gradnju, objavljeno je u ponedjeljak na službenim stranicama Fine.

Baumax je u svibnju lani predao prijedlog za pokretanje postupa predstečajne nagodbe. Na ročištu u veljači ove godine vjerovnici nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja te tvrtke, pa je Nagodbeno vijeće Fine, zbog nelikvidnosti i insolventnosti tog trgovačkog lanca, podnijelo Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Baumax je do 20. ožujka ove godine bio neprekidno u blokadi 16 dana, a njegove nepodmirene obveze iznose 40,18 milijuna kuna. Ta kompanija u Hrvatskoj je poslovala 10-ak godina, gdje je imala 8 trgovačkih centara.

Inače, u vlasništvu je austrijskog Baumaxa, koji je, po pisanju austrijskih medija pritisnut dugovanjima od milijardu eura, u prosincu 2012. sklopio aranžman s bankama o prolongiranju većine obveza po kreditima na rujan 2015. godine. Mjere dogovorene s bankama uključivale su i zatvaranja ili prodaju neprofitabilnih trgovačkih centara u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

27. travanj 2024 20:16