Poslovna scena
StoryEditor

Francuski koncesionar daje u potkoncesiju sve aerodromske usluge

01. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Francuski koncesionar Međunarodne zagrebačke zračne luke na čelu s direktorom Brunom Mazurkiewiczem krenuo je u cijepanje poslovanja koje nije njihov osnovni biznis. Tako se prvo na udaru prema našim informacijama našao duty free dućan.

Iz zračne luke potvrdili su da su preuzeli upravljanje nad tim dijelom poslovanja, ali nisu se osvrnuli na informaciju o davanju u koncesiju te usluge.

‘Prvi korak podrazumijevao je preuzimanje tvrtke MZLZ Trgovina d.o.o., upravljanje suvenirnicom i preuređenje postojeće trgovine, do sada poznate kao Duty Free Shop u postojećoj putničkoj zgradi. Drugi je korak otvaranje nove trgovine na novom terminalu potkraj 2016. godine. S obzirom na uređenje i koncept, multistore trgovina promijenit će ime u Aelia Duty Free‘, napisali su.

Prije Aelie Duty freeom upravljao je njemački Heinemann, a novi koncesionari odlučili su se očekivano na francuske partnere. Prema nama dostupnim informacijama novi koncesionar priprema i davanje u koncesiju odjela ugostiteljstva u sklopu Međunarodne zračne luke Zagreb, pa čak i ‘ground handlinga‘, odnosno svih usluga u sklopu aerodroma. Informacije nam nisu potvrdili iz nove uprave, već navode da su sve opcije otvorene i da je cilj racionalizirati poslovanje.

‘Što se tiče daljnjih planova poslovanja, ističemo da je potpisom koncesijskog ugovora koncesionar preuzeo obvezu učinkovitog upravljanja u svim društvima Međunarodne zračne luke Zagreb. U tom smislu razmatra se i mogućnost restrukturiranja svakog od društva MZLZ-a, u cilju optimizacije poslovanja i s tim u vezi povećanja prihoda‘, istaknuli su.

Novi terminal zagrebačke zračne luke trebao bi biti otvoren za promet početkom 2017. godine, gradnja bi trebala biti gotova do kraja sljedeće godine. Francuski koncesionar ističe da te promjene nemaju utjecaj na koncesijsku naknadu i da je uredno otplaćuju. Koncesiju na 30 godina dobio je konzorcij ZAIC, u kojem su francuske tvrtke Aéroports de Paris Management, Bouygues Bâtiment International, turski TAV Airports, hrvatski Viadukt te fond Marguerite (EU) i IFC.

27. travanj 2024 02:53