Poslovna scena
StoryEditor

Geofoto ugovorio dva projekta u Saudijskoj Arabiji u vrijednosti 60 milijuna kuna

17. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Domaća tvrtka Geofoto, koja se bavi snimanjem terena iz zraka te geoinformatikom i kartografijom, potpisala je ugovore i započela s realizacijom dva projekta u Kraljevini Saudijskoj Arabiji čija je ukupna vrijednost 60 mln kuna.

U tvrtki ističu kako projekti za grad Medinu i pokrajinu Al Quassim omogućavaju pozitivnu likvidnost i na dulje vrijeme stabiliziraju poslovanje tvrtke koja je u završnom procesu predstečajne nagodbe.

- Projekt Al Quassim predstavlja najveću površinu snimanja i izradbu 3D prostornog sustava jednog projekta u povijesti Geofota te se očekuje izrada oko 30.000 snimaka, a za grad Medinu izrada oko 32.000 snimaka, što odgovara dvogodišnjem prosjeku našeg odjela aerosnimanja. Ovi novi projekti dat će nam novi zalet za uspješno poslovanje i u narednim godinama - kaže predsjednik Uprave Geofota Zvonko Biljecki.

Za digitalno fotogrametrijsko snimanje područja grada Medine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ukupne površine 5.650 km² Geofoto je potpisao ugovor s Ministarstvom općinskih i ruralnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije. Osim snimanja i izrade snimaka iz zraka u dvije rezolucije te izrade aerotriangulacije za traženo područje u obje rezolucije izradit će se i kose snimke u boji za objekte koje je klijent specifično odredio.

Rok izvođenja ovog projekta je šest mjeseci, a Geofoto će za projekt koristiti dva vlastita zrakoplova Piper Cheyenne I PA-31T te digitalnu kameru velikog formata Microsoft Ultracam Xprime.

Tijekom perioda 18 mjeseci Geofoto će za istog klijenta izraditi i digitalni ortofoto za područje pokrajine Al Qassim ukupne površine 72.500 km². Prije samog snimanja od Geofota se očekuje signalizacija orijentacijskih točaka na području cijele pokrajine te će se nakon snimanja izraditi aerotriangulacija za cijelo područje i konačni proizvod digitalni ortofoto. Također, kreirat će se kose snimke u boji objekata specifično određenih od strane klijenta te terestrički panoramski snimci slični onima na Google Earthu, za gotovo 1000 km cesta.

Osim novih projekata, Geofoto je početkom 2014. godine dovršio i dva projekta snimanja terena iz zraka i izrade 3D digitalne karte u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini i Italiji. Za Grad Veneciju i regiju Veneto odrađen je projekt uspostave nacionalne baze podataka geoinformacijskog sustava (GIS) koji se koristi za digitalni prikaz i prostornu analizu geografskih objekata i događaja koji se nad njima odvijaju.

U Bosni i Hercegovini, kažu u ovoj tvrtki, Geofoto je angažiran za izradu najmodernije 3D karte Bosne i Hercegovine, uključujući i snimanje minski sumnjivih površina, čiji se sada podaci koriste za hitne intervencije sprečavanja širenja poplavnih područja i njihovu sanaciju.

26. travanj 2024 11:30