Poslovna scena
StoryEditor

HEP električnom energijom opskrbljuje Ljubljanu

21. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Danas je HEP u Ljubljani potpisao Ugovor o opskrbi električnom energijom Grada Ljubljane. Ugovor vrijedan 12 milijuna eura potpisali su gradonačelnik Grada Ljubljane Zoran Janković i direktor HEP Trgovine-Ljubljana Pavao Bujas. Glavni grad Slovenije, Ljubljanu, slijedeće tri godine električnom energijom opskrbljivat će HEP.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je član Uprave Hrvatske elektroprivrede Saša Dujmić.

- Ovaj Ugovor o opskrbi električnom energijom  Grada Ljubljane za nas je od posebne važnosti jer smo i u regiji dokazali svoju konkurentnost. Naša snaga je vlastita proizvodnja, ali i stoljetno iskustvo u distribuciji i opskrbi električnom energijom. Ovo je još jedan veliki korak u ostvarenju našeg cilja, a to je biti lider na regionalnom energetskom tržištu.

Naime, u zadnjem krugu javnog nadmetanja za opskrbu električnom energijom Grada Ljubljane, HEP je dao najpovoljniju ponudu, za nabavu 270 GWh električne energije, ukupne procijenjene vrijednosti 12 milijuna eura. Ponuda HEP-a bila je najpovoljnija između pet ponuditelja, a za 0,3 posto povoljnija od druge najpovoljnije ponude koju je dala tvrtka Petrol. Podsjećamo da je HEP u veljači ove godine pobijedio na natječaju Slovenskog operatora distribucijske elektroenergetske mreže (SODO) za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu za razdoblje od 2016. do 2017.godine, u količini od 1.109.130 MWh. HEP je do sada ostvario 5 posto udjela na slovenskom tržištu električne energije.

- Potvrđeno je da je Hrvatska elektroprivreda dobila veliki posao u Sloveniji i na tome im trebamo čestitati. To je ono na čemu sam inzistirao zadnjih nekoliko godina, da izađe izvan granica Hrvatske, da se posvete regiji. Hrvatska elektroprivreda ima mogućnost biti regionalni energetski lider, rekao je predsjednik Skupštine HEP-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar je istaknuo ključnu ulogu HEP-a u hrvatskom energetskom investicijskom ciklusu te dodao kako HEP mora povećati svoj udio u tržištima susjednih zemalja. - Za sve takve buduće poslove HEP će imati moju bezrezervnu podršku, zaključio je ministar Vrdoljak.

Osim u Sloveniji, HEP posluje na europskim tržištima od Njemačke do Kosova, bilo da je riječ o trgovini, odnosno kupoprodaji električne energije, trgovanju emisijskim jedinicama CO2 ili opskrbi električnom energijom. HEP je prisutan na brokerskim platformama i energetskim burzama, kao što su EEX i EPEX (europske burze energije, odnosno električne energije), mađarska burza električne energije HUPX i slovenski BSP SouthPool.

28. travanj 2024 14:50