Poslovna scena
StoryEditor

HEP predstavio novu uslugu ZelEn

05. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

HEP je predstavio novu uslugu ZelEn koja kupcima garantira da je sva energija dobivena iz obnovljivih izvora.

ZelEn je namijenjen kupcima koji imaju godišnju potrošnju veću od milijun gigawatt sati, a naknada za korištenje je 0,20 eura po megawatt satu. To će kupce koštati dodatnih 1524 kune godišnje, ali će na svojim proizvodima moći stviti žig da koriste energiju iz obnovljivih izvora. Za sada imaju 19 kupaca,a potencijalno ih može biti 800. Direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša pojasnila je cijelu proceduru.

- Mi smo dobili certifikat od njemačke certifikatorske agencije i naša proizvodnja je točno zabilježena. Mi ne možemo prodati više energije od onog što prodamo. Kupci su to prepoznali i samo nastavljaju biti društveno odgovorni. Kada bi cijela javna uprava Europske unije prešla na obnovljive izvore emisija CO2, za 18 posto bi pala kvote Europske unije iz Kyota – rekla je.Iako je predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić trebao približiti novi proizvod kupcima on je bio spriječen jer se nalazi u Gorskom kotaru pomažući na terenu da bi se sanirale posljedice štete. Umjesto njega situaciju oko ZelEnog i situacije na terenu objasnio je Ivan Matasić, član Uprave.

- Radi se o šteti od više desetaka milijuna kuna prema prvim procjenama. U ovom trenutku većina Gorskog kotara dobila je struju osim stanovnika Čabra, ali i na tome radimo. Usmjerili smo sve naše ljude na to područje, ali popravak će trajati sigurno neko vrijeme. Nadamo se da će se ubrzati kako se vrijeme bude mijenjalo – rekao je Matasić.Što se tiče novog proizvoda istaknuo je da su Hepove hidroelektrane njihovo srebro, a da će kupci prepoznati ovaj proizvod. Naknade će biti uplaćivane u poseban fond, a komisija sastavljena od dva predstavnika Hepa, dva kupca i neovisnog sturčnjaka odlučit će koje će zelene projekte poduprijeti.

29. travanj 2024 06:14