Poslovna scena
StoryEditor

Hladni pogon u Libiji Adria-mar stoji 1,3 milijuna eura

10. Ožujak 2012.

Iako je prošlo preko godinu dana otkako je Adria-mar uslijed ratnih opasnosti povukao svoje radnike iz Libije, a ugovoreni posao izgradnje 6 patrolnih brodova obalne straže vrijednih 60 milijuna eura stao, još se ne nazire nastavak tog posla.

Kontakti s libijskom ratnom mornaricom su nakon svrgavanja Gadafija uspostavljeni, kaže Mladen Šarić, vlasnik Adria-mara, jer to su i dalje ostali uglavnom isti ljudi s kojima se posao operativno i dogovarao, ali situacija u libijskom Ministarstvu obrane još se nije stabilizirala da bi se osigurala sredstva za početak gradnje tih brodova, kao i nastavka remonta raketnih topovnjača klase Combattante IIG. Ipak, konkretno se razgovara o isporuci nekih prijeko potrebnih rezervnih dijelova za neka plovila ratne mornarice kako ne bi nastale još veće štete. - Osim više od milijun eura uloženih u projekt za te brodove, mi trpimo štetu hladnog pogona po tom poslu na razini 1,3 milijuna eura godišnje. Zato smo uspostavili kontakte s mornaricom Equadora koja traži brodove za obalnu stražu. U slučaju ugovaranja tog posla, gradnju bismo organizirali u Ekvadoru ili u njegovu okruženju, kao što to radi i nizozemska projektno-brodograđevna kompanija Damen, kazao je Šarić. 

Na domaćem tržištu Adria-mar i dalje čeka konkretne poteze Ministarstva obrane u vezi nabave brodova obalne straže. U međuvremenu, Adria-mar je u pregovorima oko realizacije projekta izgradnje dvaju 36-metarskih krstaša opremljenih vrhunskim luksuzom za civilnu plovidbu za klijentelu duboka džepa, no čeka se da domaći naručitelji tih brodova zaokruže financijsku konstrukciju. Uz to, pregovara se i o izgradnji 19-metarskog putničkog katamarana.

18. svibanj 2024 22:59