Poslovna scena
StoryEditor

Hoće li i Slovenci konačno nešto kupiti u Hrvatskoj? U Impolu za sada ne otkrivaju planove oko šibenskog TLM-a

16. Rujan 2015.

U Impolu iz Slovenske Bistrice, velikom proizvođaču aluminija i jednom od najvećih slovenskih izvoznika, za sada ne žele komentirati napise da su glavni favorit za kupnju šibenskog TLM-a, ali slovenski mediji navode da se za kupnju zanimaju već duže vremena i da imaju planove po kojima bi nekadašnjeg šibenskog giganta vratili na proizvodnju od 110.000 tona godišnje.

Nakon što su Hrvati zadnjih godina pokupovali dobar dio slovenske trgovačke mreže i prehrambene industrije, u bliskoj bi se budućnosti moglo dogoditi da Impol preuzme TLM i njegove tvrtke kćeri, za što već duže vremena pokazuje zanimanje i za što je jedan od glavnih favorita, tvrdi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu.

Navodno je Impol u kupnju posrnulog TLM-a i obnovu proizvodnje spreman uložiti 70 milijuna eura, pri čemu bi najprije zaposlio stotinjak radnika, a u sljedećoj fazi broj zaposlenih povisio na 400.

Po planovima koje je Impol već pripremio, proizvodnja aluminija u Šibeniku mogla bi se podići na čak 110.000 tona godišnje.

Predsjednik upravnog odbora Impola Jernej Čokl ne želi komentirati planove s investicijom u Hrvatskoj, iako je slovenska kompanija jedina dala svoju ponudu, piše "Dnevnik".

Impol zapošljava 1800 radnika i vrijedi za jednog od najvećih slovenskih izvoznika, a ove bi godine mogao ostvariti rekordne proizvodne i poslovne rezultate, nakon što je u prvih šest mjeseci ostvario 297 milijuna eura prihoda bod prodaje, što je za petinu više nego lani.

Njegovo je poslovanje relativno dobro i stabilno pa je u prvoj polovici ove godine ostvario čistu dobit višu od 12 milijuna eura, ali teškoće ima s osiguranjem vlasničkog kapitala pa poslovanje većinom financira zaduživanjem. Tako je prošle godine u izvorima financiranja dvije trećine Impolovih sredstava činio dužnički kapital, navodi list.

Uz to, piše "Dnevnik", zbog sporne privatizacije, već duže vremena traje sudski postupak protiv direktora Impola Jerneja Čokla i Vladimira Leskovara i njihove tvrtke Upimol s kojom su krenuli u privatizaciju Impola.

Državno odvjetništvo stavlja im na teret da su tijekom pretvorbe poduzeća od 1996. do 2006. godine Impol oštetili za 1,9 milijuna eura. Glavna rasprava o tom slučaju održat će se 30. rujna ove godine na okružnom sudu u Mariboru, navodi "Dnevnik".

28. travanj 2024 01:20