Poslovna scena
StoryEditor

Hrkać: Novi početak i šansa za Gredelj

11. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Stečajni upravitelj TŽV Gredelja Pero Hrkać susreo se sa Stevenom Bealom, predsjednikom Uprave National Railway Equipment Companyja i potvrdio je nastavak već ranije ugovorene proizvodnje.

Usprkos činjenici da su svi djelatnici Gredelja dobili otkaz i odrađuju otkazni rok Hrkać i Beal ponovo su potpisali ugovor o izgradnji 20 okvira za lokomotive vrijedan oko 20 milijuna dolara. Rok za izgradnju je dijelom do sredine sljedeće godine, a dio do kraja. - Sretan sam što su naši partneri odmah nam došli dati podršku i potvrdili ugovore koje su već bili ugovoreni. Isto tako najavili su i nove poslove, te smatramo da bi to mogao biti novi početak i šansa za Gredelj – rekao je Pero Hrkać, stečajni upravitelj.

Također istaknuli su da već šest godina postoji pismo namjere od američke strane za kupnju dijela Gredelja sa proizvodnju vlakova, te da ta namjera još uvijek postoji. Zašto se prije o tome nije raspravljalo nitko nije želio komentirati.- Mi smo ponovili svoj interes da kupimo Gredelj proizvodnju vlakova i to je naš interes. Ovdje rade izvrsni radnici i tvrtka ima veliku kvalitetu. Ovo su bili tek preliminarni razgovori, a vidjet ćemo hoćemo li na kraju dogovoriti kupnju tog dijela Gredelja. O kupnji cijelog koncerna nismo razmišljali, ali nikad ne reci nikad – poručio je Beal.

Istaknuto je da Amerikanci uvažavaju pravni okvir i situaciju u kojoj se Gredelj nalazi, te da će pričekati razvoj situacije. Nakon što istekne otkazni rok za dio radnika naći će se posao i dalje jer moraju završiti ugovorene poslove.- Mi imamo posao ugovoren za sljedeću godinu i na kraju će nam možda nedostajati radnika u neposrednoj proizvodnji. Trenutno smo ukupno vjerovnicima i radnicima dužni oko 800 milijuna kuna i sad je sve na vjerovnicima da odluče kako dalje. Mogu sve ovo prodati ili zadržati proizvodnju i na taj način dobiti svoj novac – istaknuo je Hrkać.Postoji incijativa da se s Končarom prijavi na natječaje koje će raspisati HŽ, te je pojasnio da upravo zbog činjenice da su proglasili stečaj mogu sudjelovati na njima. Inače ročište s vjerovnicima zakazano je za 12. prosinac.

29. travanj 2024 02:14