Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska može privući 250 milijuna eura private equity kapitala godišnje

14. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

U sklopu međunarodnog sajma investicijskih projekata i komercijalnih nekretnina REXPO Zagreb 2012, od 19. do 20. travnja 2012. u Hypo Centru, održat će se i REXPO Investicijski forum.

Kroz panel rasprave govornici će se osvrnuti na aktualne teme vezane uz investicijske projekte. Tako će raspravu pod nazivom ‘Kako privući Private Equity ulaganja? – izazovi i prilike ulaganja u Jadransku‘ voditi Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA), a sugovornici će joj biti Marko Makek, član Uprave Nexus Private Equity Partneri, Zoran Zemlić, član Uprave Alternative Private Equity i Andy Ballta, direktor NCH Advisors Inc. Mirna Marović smatra da Hrvatska ima veliki neiskorišteni potencijal u privlačenju private equity ulagača.

- Hrvatska ima potencijal godišnje privući 250 milijuna eura private equity kapitala da bude u prosjeku zemalja regije u privlačenju PE kapitala u odnosnu na BDP. Kada to usporedimo sa trenutnim godišnjim ulaganjima koji su na razni od 10 do 50 milijuna eura godišnje, postoji značajan neiskorišten potencijal - izjavila je Marović.Usprkos tome, Marović smatra da je lako moguće povećati iznose tih ulaganja u Hrvatsku zahvaljujući činjenici da samo domaći PE fondovi raspolažu sa blizu 300 milijuna eura raspoloživog kapitala za ulaganje, a strani regionalni fondovi pokazuju sve veći interes za Hrvatsku radi skorog ulaska u Europsku Uniju.

Jedan od izazova u privlačenju private equity ulagača predstavlja i priprema te prezentacija kvalitetnih investicijskih projekta potencijalnim stranim ulagačima, kaže Marović. Predstavnici većih regionalnih fondova često nemaju dovoljno vremena za pronalaženje investicijskih projekta na manjim tržištima, pa Marović smatra da će ovaj sajam biti izvrsna prilika za privlačenje pažnje i interesa ulagača.Navodi da Private Equity ulagači traže propulzivna poduzeća, dakle ona s potencijalom brzog rasta, koja su u mogućnost ostvariti i zadržati komparativnu prednost nad konkurencijom širenjem svoga poslovanja na nacionalnom, regionalnom ili svjetskom tržištu. Private Equity fondovi imaju izrazito naglašenu socio-ekonomsku funkciju budući da kapital čine dostupnim onim konkurentnim društvima, poduzetnicima i projektima koji inače nemaju dostatan pristup uređenim tržištima kapitala i samostalno nikada ne bi bili realizirani. Cilj je stvoriti dodatnu vrijednost u tvrtki u kojoj su Private Equity fondovi prisutni.

Dodatno, veličina potencijalnog ulaganja je bitna pa tako što je projekt veći to će u pravilu privući veću pažnju ulagača. Domaći Private Equity fondovi ulažu u projekte sa ukupnim iznosom ulaganja većim od 1 milijun eura, a projekti manji od 10 milijuna eura će teško privući pažnju stranih Private Equity fondova.Andy Ballta, NCH Adviors Inc. smatra da u kontekstu masivnog i budućeg očekivanog razduživanja tvrtka na velikim i likvidnim tržištima, za projekte na malim i manje likvidnim tržištima private equity ulagač traži superiornu lokaciju i komparativnu prednost, te ulaznu cijenu koja odražava post-kriznu valuaciju, jednostavan poslovni plan, nikakvo ili podnošljivo prethodno zaduženje tvrtke i lako ostvarivu i jasnu izlaznu strategiju definiranu u smislu vremenskog okvira i ostvarenog povrata.- Trenutno ekonomsko okruženje predstavlja priliku zato što se mogu ostvariti povoljna vrednovanja prilikom ulaganja u tvrtku, a izazov jer je teško ostvariti poslovne planove i planirani rast - zaključio je Zoran Zemlić, Alternative Private Equity.

19. travanj 2024 12:52