Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatske regije pale na ispitu

08. Travanj 2016.

Prema indeksu društvenog napretka, jadranska je regija s indeksom 55,3 razvijenija od kontinentalne Hrvatske koja ima 52 indeksna boda. No jadranska regija s tim je rezultatom na dalekome 230. mjestu od 272 europske regije u kojima je provedeno mjerenje

Opća uprava Europske komisije za urbanu i regionalnu politiku objavila je prošli tjedan nacrt regionalnog Indeksa društvenog napretka (Social Progress Index) osmišljenog za mjerenje društvenog napretka 272 europske regije, ali uzimajući u obzir i druge pokazatelje osim klasičnih kao što su BDP, prihodi i zaposlenost. Konačni bodovi kreću se na ljestvici od 0 do 100 za svaki od 50 odabranih indikatora, koji se onda kombiniraju za konačni prosječni indikator svake od promatranih regija u EU.

Od neutralnoga do slaboga

Rezultati za Hrvatsku, primjerice, pokazali su da je jadranska regija s indeksom 55,3 razvijenija prema tom mjerilu od kontinentalne s 52, ali razloga za likovanje nema previše jer je jadranska s tim rezultatom na 230. mjestu od 272 regije ukupno, a kontinentalna 251. S druge strane, kontinentalna je bogatija, BDP prema paritetu kupovne moći 2011. bio je 15.600 eura, a u jadranskoj iznosio je nešto nižih 14.700 eura po stanovniku. U tri načelne kategorije rezultata (osnovne ljudske potrebe, temelji blagostanja i prilike) obje regije jedva su tu i tamo uspjele postići zelenu ocjenu, odnosno oznaku ‘snaga‘ (moguće oznake su ‘snaga‘, ‘neutralno‘ i ‘slabost‘). Jadranska ima neutralnu ocjenu (smeđa boja) u prve dvije i slabu (crvena boja) u posljednjoj kategoriji, a kontinentalna je u prvoj neutralna, u preostale dvije ‘pada‘ na ispitu.

Klasično – jug slabiji

Kad je riječ o rezultatima na razini EU, indeks je potvrdio ono što se može i pretpostaviti, da su rumunjske i bugarske regije najnerazvijenije, a sjeverne najrazvijenije, kao i da regije u Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Luksemburgu isto kotiraju visoko na listi. Jug Unije problematičan je, Grčka i Italija imaju iznimno loše ocijenjenih regija, a Španjolska je neujednačena s vrlo dobro, ali i vrlo loše plasiranim regijama. Smisao vježbe jest usporedba regija slične veličine i važnosti te stjecanje korisnog uvida u kreiranju razvojnih politika europskih regija (gdje su napredovale, gdje treba više napora itd). Svaka od tri načelne skupine rezultata obuhvaća četiri tematske cjeline, koje uključuju kvalitetu zdravstvene skrbi, kvalitetu i pristupačnost stanovanja, pristup višem obrazovanju, stanje okoliša itd. Nova, revidirana verzija indeksa bit će objavljena u listopadu ove godine, a do tada su komentari dionika dobrodošli, štoviše poželjni. 

25. travanj 2024 21:42