Poslovna scena
StoryEditor

HT-ova neto dobit pala za gotovo 30 posto, a prihodi za 5 posto

30. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Neto dobit HT-a u prvih šest mjeseci niža je 29,5 posto i iznosi 401 milijun kuna, a prihodi su smanjeni 5,2 posto, odnosno iznose 3,3 milijarde kuna, stoji u danas objavljenim poslovnim rezultatima ove kompanije za prvo polugodište 2014..

Na cjelokupnu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci značajno je utjecala rastuća gospodarska kriza, promjena regulatornih uvjeta te daljnje smanjenje ukupne vrijednosti tržišta, ocjenjuju u HT-u.

Ističu kako je poslujući u takvim uvjetima, HT je usporio trend pada prihoda, koji su u prvoj polovici godine iznosili 3,3 milijarde kuna. Pad je smanjen na 5,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je on iznosio gotovo 6,0%. Pad prihoda bilježi se prvenstveno u segmentu govornih usluga, što je djelomično neutralizirano većim prihodima od negovornih usluga, značajnim rastom prihoda ICT usluga te većim prihodima od terminalne opreme.

Unatoč povećanom trošku vezanom uz transformaciju kompanije, troškovi redovnog poslovanja zadržani su na istoj razini te je ostvarena EBITDA u iznosu 1,2 mlrd kuna. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 1,3 mlrd kuna uz zabilježen pad od 10,0%, prvenstveno zbog pada kao i promjene u strukturi prihoda. Neto dobit iznosi 401 milijun kuna te je manja 29,5%.

- Fokus naših aktivnosti i u drugom tromjesečju 2014. bio je na transformaciji kompanije u cilju postizanja još fleksibilnije i naprednije organizacije, u potpunosti posvećene korisnicima. Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi postali brža i efikasnija organizacija, te tako stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu. Najveći broj tih aktivnosti uspješno je završen te unatoč pogoršanim uvjetima iz okruženjai novim nametima ostajemo pri našim objavljenim financijskim izgledima za 2014. s početka godine - kazao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković.

U HT-u ističu i kako je prvo polugodište u 2014.godini u hrvatskom telekomunikacijskom sektoru obilježilo je i višestruko povećanje godišnjih naknada za frekvencije, koje značajno utječe na poslovanje kompanije. Riječ je o tako značajnom povećanju godišnjeg troška za frekvencije da bi svi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologija morali biti izmijenjeni na način da se značajno smanje. Kako bi se umanjili negativni učinci ovako značajno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj Hrvatski Telekom je u srpnju povećao cijene mobilnih usluga uvođenjem naknade za pristup mreži.

29. travanj 2024 02:18