Poslovna scena
StoryEditor

HUP Udruga proizvođača lijekova predstavila novi etički kodeks

22. Prosinac 2015.
Piše:
Miro Soldić

HUP Udruga proizvođača lijekova (HUP UPL) danas je predstavila novi etički kodeks kojim su dodatno podigli standarde i norme odnosa sa zdravstvenim sustavom.

- Cilj kodeksa je stvaranje načela kojima se promiče odgovornost i povjerenje između proizvođača lijekova i zdravstvenog sustava, primjenjuje se isključivo za lijekove na recept i obvezujući je za sve članice naše udruge – kazala je Marina Pulišić, predsjednica HUP-UPL-a, dodavši kako su se novim kodeksom željeli uskladiti sa ‘zlatnim standardom‘ industrije na razini EU. Poručila je i da generički proizvođači lijekova mogu unaprijediti zdravstvene sustave jer nude nove lijekove po prihvatljivoj cijeni.

Milka Kosanović se osvrnula na poboljšanja koja kodeks donosi, uključujući zabranu reklamiranja lijekova na recept i zabranu ekskluzivnosti financiranja.

- Kodeksom se propisuju visoke norme u odnosima s pacijentima, naknadama za usluge i konzultacije, sastancima i ugošćavanjima, podršci u obrazovanju profesionalaca iz zdravstva, posjetima lokacijama industrije, donacijama i društvenim pomaganjima, obrazovnim materijalima, medicinskoj opremi i poklonima, davanju uzoraka te sponzorstvima i događanjima – izjavila je Kosanović, dodavši kako je naglasak izmjena kodeksa na transparentnosti.

- Ključna poruka koju želimo poslati jest da se industrija samoinicijativno regulira i postavlja si više standarde koji je donijela Europska udruga generička udruga (EGA) – zaključila je Kosanović.

HUP UPL osnovan je 2009. i okuplja najveće domaće proizvođače poput Plive, Belupa, JGL-a, Krke i PharmaS-a koji imaju godišnji prihod od 5,2 milijardi kuna od čega 62 posto, odnosno 3,2 milijarde dolazi iz izvoza. Tijekom posljednje dvije godine industrija proizvođača lijekova investirala je oko 2 milijarde kuna.

28. travanj 2024 22:56