Poslovna scena
StoryEditor

Ikea iz periferije dolazi u gradski centar

01. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Ikea je postala najveći svjetski trgovački lanac namještaja tjerajući ljude da se voze do hiper-centara na periferijama gradova od Stockholma do Šangaja. Od sad, stanovnici Hamburga moći će jednostavno ušetati u Ikeinu trgovinu u poslovnom centru tog grada.

Švedski trgovački lanac svoju je ‘gradsku‘ trgovinu otvorio u četvrti Altona, najzapadnijoj od sedam četvrti u Hamburgu. Otvaranje ovog prodajnog prostora Ikeu je koštalo 80 milijuna eura i zapravo je eksperiment.

- To je jako skup eksperiment, ali zanima nas prolazi li taj koncept u gradovima. Altona bi mogla biti model za veće gradove kao što je Berlin. – izjavio je Johaness Ferber, Ikein menadžer zadužen za njemačko područje.

Ovaj pothvat zapravo je dio šireg trenda vraćanja trgovačkih lanaca u gradske centre.

Ikea, koja raspolaže s 356 trgovina diljem svijeta, u Njemačkoj ima 49 trgovina. Novootvoreni outlet u Altoni treći je u Hamburgu, drugom po redu najvećem i najimućnijem njemačkom gradu kad je riječ o prihodu po glavi stanovnika.

Odluka da se smjeste u Altoni donesena je dok je Ikea tražila treći prostor u Hamburgu. Lokalne vlasti ponudile su trenutni prostor, koji je prije toga bio napušten više od šest godina.

- Ikea u novootvorenoj poslovnici očekuje četiri tisuće posjetitelja svakim radnim danom te dvostruko više vikendom. Mnogo je stanovnika koji nemaju automobile ili im se ne da voziti izvan grada da bi obavili kupnju. – kaže Ferber te dodaje kako očekuje da će više od polovice potencijalnih kupaca u Altoni do tog prodajnog mjesta dolaziti javnim prijevozom ili biciklom.

Besplatan najam bicikla

Ikea će svojim kupcima omogućiti besplatnu posudbu bicikala kako bi kupljene proizvode doveli do doma, pod uvjetom da se vrate kroz tri sata. Druga opcija je iznajmljivanje dostavljača na biciklu po početnoj cijeni od 9.90 eura koji će za kupce obaviti fizički posao te onijeti kupljene artikle do njihovog doma. Ferber kaže da je ova ideja za njih bila velik izazov budući da su nekako morali osigurati dobar koncept koji objedinjava gradski promet i uslugu kako bi kupljeni artikli došli do domova klijenata u što kraćem roku.

Ikea je, isto tako, ponudu prilagodila za 150 tisuća potencijalnih kupaca koji žive u radijusu od tri kilometra od prodajnog centra. Ikeini zaposlenici posjetili su oko 200 stanova u okolici novootvorene trgovine kako bi mogli personalizirati ponudu.

- Mnogo stanovnika Hamburga nosi svoje bicikle do stana jer nemaju podrume. Stoga smo našli rješenje, specijalne zidne nosače bicikala. – pojašnjava Ferber.

‘Kill Billy‘

Otvaranje Ikeine nove trgovine izazvalo je i kritike. Neki od lokalnih stanovnika, bojeći se da će otvaranje dići cijene nekretnina na tom prostoru, lijepili su ‘Kill Billy‘ naljepnice po četvrti, aludirajući time na poznatu Ikeinu liniju polica Billy.

Oponenti su u siječnju 2010. organizirali referendum, ali je 77 posto stanovnika bilo za otvaranje. – Da je postotak iznosio 51 posto, vjerojatno bismo se povukli, ali ovo je za zavidna većina. – zaključuje Ferber.

27. travanj 2024 23:18