Poslovna scena
StoryEditor

Iločkoj tvrtki Triko kredit u iznosu od 10 milijuna kuna

21. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Gospodarski rast u drugom tromjesečju od 2,8 posto nije nimalo slučajan već je plod sistematičnog i mukotrpnog rada vladinih institucija koje su napokon u mogućnosti domaćim poduzetnicima osigurati kreditiranje po vrlo konkurentnim uvjetima, izjavio je u srijedu tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u Iloku gdje je čelnicima tvrtke Triko uručio odluku o kreditu u iznosu od 10 milijuna kuna.

Toj tvrtki koja se bavi proizvodnjom trikotaže uručena je odluka o kreditu Hrvatske poštanske banke (HPB) u vrijednosti 10 milijuna kuna, a temelji se na uvjetima koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dogovora s 15 financijskih institucija s ciljem olakšanja pristupa financiranju mikro, malim i srednjim gospodarstvenicima. Odluka je prvi korak u realizaciji ostvarenja 80-postotnog jamstva kroz HAMAG-BICRO program ESIF pojedinačna jamstva. Tvrtka Triko prva je tvrtka korisnica "Program ESIF pojedinačna jamstva".

Po Horvatovim riječima, riječ je o jednom od četiri nova financijska instrumenta putem kojih će Ministarstvo poduzetništva i obrta, u suradnji s HAMAG-BICRO-om, poduzetnicima osigurati gotovo 250 milijuna eura.

Istaknuo je kako se ovime započinje "s pružanjem financijskih usluga hrvatskom poduzetniku po uvjetima kakve smo si poželjeli na samom početku mandata".

"Tvrdio sam tada da kreditni aranžman i cijena kapitala za hrvatskog poduzetnika može biti niža od 3 posto. Dogodilo nam se nešto puno bolje od onoga što smo si poželjeli. Hrvatskom poduzetniku, i to ne samo onome koji je zdrav, nego i onome koji je zadužen i možda i prezadužen, možemo osigurati financijske instrumente kroz hrvatske institucije po vrlo konkurentnim uvjetima. Govorimo o kreditima koji će od 1. listopada na raspolaganju biti po cijeni od 0,5 posto", poručio je Horvat.

Istaknuo je i kako nema ni jednog razloga da na hrvatskom poduzetniku bankarski sustav zarađuje, a ne zarađuje sam poduzetnik.

"Ako uzmemo činjenicu da u sklopu HBOR-a u segmentu mikro malih i srednjih trgovačkih društava u prvih devet mjeseci ove godine imamo kreditnih aranžaman u iznovu više od 10 milijardi kuna i  ako imamo više od 7,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava povučenih iz EU, mogu samo poručiti da gospodarski rast od 2,8 posto nije nimalo slučajan već je plod sistematičnog i mukotrpnog rada vladinih institucija", kazao je Horvat.

Predsjednika Uprave iločke tvrtke Triko d.o.o. Stanko Ivanek najavio je da će kredit utrošiti u kupnju novih strojeva i unaprjeđenje i širenje proizvodnje, a što će rezultirati otvaranjem novih 40-ak radnih mjesta. U tvrtki Triko zaposleno je 220 radnika.

"Ovo je za nas ogromna stvar. Omogućit će nam proširenje postojeće proizvodnje kako bi u skoro vrijeme mogli ugovoriti nove poslove koji će nam omogućiti dizanje plaća na razinu plaća u Zagrebu odnosno 700-800 eura", kazao je Ivanek, dodajući kako njegovi radnici sada primaju plaću u iznosu od 3 do 3,5 tisuća kuna.

Također je istaknuo kako bi tvrtka Triko da nije realiziran kredit zasigurno završila u stečaju.

Novinarama je Ivanek rekao kako je kredit dobio uz kamatnu stopu od 1,7 posto godišnje, rok otplate od 15 godina, uz poček od tri godine.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je kao je tvrtka Triko prvi korisnik novih programa HAMAG-BICRO-a u suradnji s poslovnim bankama, a član Uprave HPB-a Domagoj Karadjole naglasio kako ta banka u zadnje vrijeme ostvaruje dobre rezultate u kreditiranju i podršci gospodarstvu.

26. travanj 2024 03:32