Poslovna scena
StoryEditor

Ina Grupi dobit pala 35 posto

30. Listopad 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Unatoč izazovnom vanjskom okruženju i izostanku prihoda iz Sirije, Ina Grupa je u trećem tromjesečju 2012. ostvarila EBITDA u iznosu od 1,5 milijardi kuna, odnosno 3,7 milijardi kuna u prvih devet mjeseci ove godine.

Neto dobit grupacije u prvih devet mjeseci bez jednokratnih stavki iznosila je 1,5 milijardi kuna, što je smanjenje od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

U trećem tromjesečju su zabilježili i rast dobiti iz osnovne djelatnosti koja iznosi 2,3 milijarde kuna, uz smanjenje obveza za osam posto na 15,2 milijuna kuna te smanjenje neto zaduženosti za 30 posto na 6,3 milijuna kuna.U plinskom je poslovanju u prvih devet mjeseci zabilježen financijski gubitak od 704 milijuna kuna, ponajviše zbog ograničenja cijena prirodnog plina za kućanstva i male industrijske potrošače.

U prvih devet mjeseci Ina je uložila 740 milijuna kuna i to većinom u istraživanje na kopnu,  modernizaciju maloprodajne mreže i poboljšanja zaštite okoliša i efikasnosti rafinerija, a procijenjuje se da je dosad ugovoreno 1,3 milijarde kuna Gledaju li se pojedinačno ključno segmenti poslovanja, Istraživanje i razvoj su kao i do sada najviše doprinijeli rezultatu za prvih devet mjeseci. Ostvarena je dobit iz osnovne djelatnosti od 2,5 milijuna kuna, ponajviše kao rezultat 4-postotnog povećanja ukupne prosječne ostvarene cijene ugljikovodika te nižeg negativnog doprinosa iz trgovanja prirodnim plinom. Međutim, pozitivni učinci su ublaženi ponajviše zbog smanjene proizvodnje prirodnog plina za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nedostatka proizvodnje iz Sirije te smanjenje proizvodnje u podmorju i na kopnu u Hrvatskoj, te niže proizvodnje sirove nafte za 21 posto u odnosu na prošlu godinu.Što se pak tiče ulaganja u prvih devet mjeseci, ona su iznosila 517 milijuna kuna i to u Hrvatskoj 383 milijuna kuna, 59 milijuna kuna u inozemstvu, a 75 milijuna kuna otpada na ulaganja Crosca. Planiraju pojačati aktivnosti na kontinenti u Jadranu i ove godine te, između ostalog, uložiti 100 milijuna kuna u četiri istražne bušotine u Hrvatskoj.

S najvećim investicijama nastavlja i u segmentu Rafinerije i marketinga u kojem je preokrenut negativan doprinos i ostvarena je dobit od 40 milijuna kuna. Tijekom trećeg tromjesečja ukupna prodaja je bila za 15,7 posto veća u odnosu na prethodno tromjesečje i premašila je milijun tona po prvi puta nakon četvrtog tromjesečja 2010. Gledaju li se prva tri kvartala od 2010. do danas, ukupna prodaja rafinerijskih proizvoda se smanjila za sedam posto. Smanjila su se i kapitalna ulaganja budući da je program razvoja rafinerija završen 2011. te iznosila 96 milijuna kuna.

Dobit iz osnovne djelatnosti je ostvarila i trgovina na malo i to u iznosu od 70 milijuna kuna. Međutim, zbog smanjene potražnje, gospodarske stagnacije i povećanja maloprodajnih cijena, ukupna se prodaja u prvih devet mjeseci smanjila za osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ulaganja pak su bila veća za 63 posto nego lani i iznosila su 93 milijuna kuna.Ina nastavlja s modernizacijom maloprodajne mreže koju planiraju dovršiti do 2014. , pojačano je izvršava s 260 milijuna kuna i do kraja godine očekuje dovršetak 70 benzinskih postaja. Planiraju i širenje na tržište BiH i Crne Gore, a analiziraju i druga tržišta.Tijekom 2013. i 2014. nastavljaju s investicijama u Hrvatskoj, uz usporedno povećanje međunarodnih investicija te stavljaju dodatni naglasak na investicije u Istraživanje i razvoj u Hrvatskoj.

21. svibanj 2024 05:54