Poslovna scena
StoryEditor

Ina: Prerada u rafineriji u Sisku do 14. siječnja, odluka o zatvaranju nije donesena

08. Siječanj 2015.

Hrvatska naftna kompanija Ina potvrdila je u četvrtak da će Rafinerija nafte Sisak prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha, ističući da odluka odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te da prerada i u sisačkoj i riječkoj rafineriji ostaje ovisna o tržišnim uvjetima i vanjskom okruženju.

"S obzirom kako pad cijena sirove nafte slabi profitabilnost Ininog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja, kako bi bilo samostalno i održivo. Rafinerija nafte Sisak će prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha, dok odluka o zatvaranju nije donesena. Prerada nafte u Rafineriji nafte Sisak i Rafineriji nafte Rijeka ostaje ovisna o tržišnim uvjetima i vanjskom okruženju koje kompanija kontinuirano motri", odgovorili su iz Ine na upit o upozorenjima Stožera za Rafinerije Sisak da će do srijede, 14. siječnja u toj rafineriji biti prerađene sve zalihe nafte, što znači da će proizvodnja biti ponovo obustavljena.

To bi, budući da nove količine sirovine nisu osigurane, moglo značiti i trajni prekid proizvodnje, odnosno ostvarenje plana MOL-a o zatvaranju rafinerije, upozorili su iz Stožera.

Zbog čega u vrijeme najniže cijene nafte na svjetskom tržištu u posljednjih pet godina nisu nabavljene zalihe sirovine koje bi omogućile nastavak proizvodnje, pitaju iz Stožera iz kojeg postavljaju i pitanje odgovornosti čelnika Ine za nebrigu o sisačkoj rafineriji.

Upozoravaju i kako Rafinerija još nema ni planskih dokumenata za ovu godinu, kao što su plan prerade, operativni i plan kapitalnih investicija.

"U Rafineriji se i dosad proizvodilo plinsko ulje koje je, kao poluproizvod, odlazilo na daljnju preradu u Mađarsku, odakle se uvoze gotovi proizvodi. Budući da je proizvodnja prekinuta i u Rafineriji nafte Rijeka, sve se količine derivata uvoze iz Mađarske, a cijela se Ina pretvara u distributivni centar. Budući da nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju o daljnjim planovima uprave, zabrinjava nas što će s 900 zaposlenih u Sisku biti nakon 14. siječnja. Naš Stožer neprestano prati stanje i spreman je na nove sindikalne akcije u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa", rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Iz Ine navode kako se iskorištenost Ininih rafinerijskih kapaciteta redovno prati, optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima.

"Govoreći o cijenama sirove nafte na globalnom tržištu, važno je istaknuti kako niske cijene sirove nafte ne podrazumijevaju nužno povećanje rafinerijskih marži. Nedavna smanjenja cijene sirove nafte, stoga, nemaju izravan utjecaj na profitabilnost rafinerijskog segmenta. U isto vrijeme, tržište se nije povećalo, dok je konkurencija, uključujući i Mediteran, i dalje snažna", kažu u Ini.

Što kažu u Ministarstvu gospodarstva?

Stav Ministarstva gospodarstva je da se odmah mora dogovoriti modernizacija riječke rafinerije i nastaviti s preradom domaće nafte u sisačkoj rafineriji, poručili su danas iz Ministarstva u kojem izražavaju nadu da će se u što skorije vrijeme postići dogovor dva najveća dioničara Ine, hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a te da će se definirati strateški ciljevi Ine kao vertikalno integrirane, razvijene, regionalne kompanije, a ne kao podružnice MOL-a.

Glavni izvršni direktor mađarske naftne i plinske grupe MOL Joszef Molnar istaknuo je ranije tijekom dana kako kapaciteti Ininih rafinerija uvelike nadmašuju potražnju u Hrvatskoj i smanjuju profitabilnost MOL-ovog rafinerijskog poslovanja.

U razgovoru za austrijski poslovni dnevnik Wirtschaftsblatt Molnar, ujedno član Ininog Nadzornog odbora, je naveo kako kapacitet Ininih rafinerija iznosi 6,5 milijuna tona, a potražnja na hrvatskom tržištu svega 2,8 milijuna tona. "Kada bismo koncentrirali proizvodnju na povoljnijoj lokaciji - a to je ona u Rijeci - kapacitet bi još uvijek iznosio 4,5 milijuna tona, dakle nadmašivao bi ukupnu potražnju u Hrvatskoj", kazao je Molnar.

Ministarstvo u reakciji na Molnarov istup ističe kako Uprava Ine, prema informacijama koje su dostupne Ministarstvu, nije donijela nikakvu odluku o trajnoj obustavi prerade nafte u Rafineriji Sisak.

"Hrvatska država i Ministarstvo gospodarstva očekuju od Ine investicije, na koje se MOL i obvezao kupoprodajnim ugovorom iz 2003. godine, a koji nije ispoštovao. Na taj je način MOL značajno ugrozio rentabilnost i konkurentnost Ininih rafinerija u Hrvatskoj te njihov položaj na tržištu. Takva praksa ciljanog ugrožavanja konkurentnosti hrvatskih rafinerija, a time i ukupne energetske stabilnosti zemlje, neprihvatljiva je za hrvatsku državu, pa će Ministarstvo gospodarstva učiniti sve, kao i do sada, što je u našoj moći, kako bi zaštitili hrvatske interese u strateškoj naftnoj kompaniji te osigurali energetsku stabilnost zemlje", poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

Stav je Ministarstva da se odmah mora dogovoriti modernizacija riječke rafinerije, ugovorom ključ u ruke, i nastaviti s preradom domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak.

"Nadamo se da će se u što skorije vrijeme postići dogovor između dva najveća dioničara Ine, Vlade RH i MOL-a, te da će se definirati strateški ciljevi Ine kao vertikalno integrirane, razvijene, regionalne kompanije, a ne kao podružnice MOL-a", zaključuje se u reakciji Ministarstva.

Molnar je u razgovoru za austrijski poslovni dnevnik, komentirajući pregovore s hrvatskom Vladom o rješavanju spora oko upravljačkih prava u Ini, naglasio da je za MOL prioritet dogovor, zadržavanje statusa strateškog partnera i nastavak poslovanja.

"Ne uspijemo li postići dogovor, razmotrit ćemo mogućnost prodaje. Već smo uspostaviti data room, u kojem se nalazi više potencijalnih kupaca", dodaje. "Kao i dosada, razmotrit ćemo sve mogućnosti da riješimo tu situaciju, uključujući i kupnju dodatnih dionica. Ako ne možemo biti strateški ulagač u Ini, bit ćemo njezin konkurent", poručio je Molnar.

24. travanj 2024 22:32