Poslovna scena
StoryEditor

Inovacije unapređuju drvnu industriju

05. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Ovaj tjedan je u Opatiji je održana 12. Drvno-tehnološka konferencija koja je okupila više od 220 relevantnih predstavnika proizvodnog, trgovačkog, akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja.

Ovogodišnja konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, koji je otvorio konferenciju, istaknuvši da je potrebno jasno artikulirati interese i stavove drvoprerađivačkog sektora i iste predstaviti najvišim tijelima vlasti na razini Hrvatske i EU. Prisutan je bio i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, mr.sc. Ivan Pavelić, predstavnici nadležnih ministarstava za drvoprerađivački sektor i gospodarstvenici drvoprerađivačkog sektora cijele Hrvatske. Od stranih sudionika treba istaknuti sudjelovanje Patrizia Antonicolija, glavnog tajnika europske udruge za drvnu industriju CEI BOIS iz Bruxellesa te slovenskog makroekonomista Jožu Mencingera koji je govorio o tranziciji i EU perspektivama. Na konferenciji je prisustvovalo i nekoliko pomoćnika ministara i drugih sektorskih dužnosnika iz susjednih, odnosno iz zemalja JIE.

Nekoliko važnih sjednica na temu drvne industrije održano je prošle godine u Hrvatskom saboru. Tematske sjednice i sastanci dio su lobističkih aktivnosti koje Hrvatski drvni klaster provodi, a koje su nužne kako bi drvna industrija unaprijedila svoj status i imidž u političkim krugovima koji određuju razvojne smjerove sektora kroz zakonske okvire. Rezultati ovih aktivnosti su vidljivi pa je vrijedno napomenuti da je Drvno-tehnološka konferencija bila mjesto održavanja tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora na temu ruralnog razvoja i korištenja EU fondova na čelu s Franjom Lucićem, predsjednikom Odbora.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bile su inovacije u sektoru prerade drva. Naime, inovacije su važan dio europske agende 2020, a prerada drva je dobro pozicionirana u europskim strateškim dokumentima od kojih treba istaknuti šumarsku strategiju o kojoj se još uvijek raspravlja u europskom parlamentu. Primjena tzv. pametnih specijalizacija postaje dominantna okosnica poslovanja svake tvrtke i stoga je primjena inovacija na svim razinama poslovanja jedan od osnovnih načina kako osigurati opstanak na zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu. Na konferenciji se raščlanila tema inovacija kroz podteme kao što su: financiranje inovacija, tehnološke mogućnosti i/ili prepreke za uvođenje inovacija, inovativna tehnologija, strojevi i alati, inovativni procesi i dr.

Na konferenciji su, među ostalim, donesene preporuke da se jasno artikuliraju interesei i stavovi drvoprerađivačkog sektora i predstave najvišim tijelima vlasti na razini Hrvatske i EU, te da  se ojača kapacitet implementacije inovacija u dijelu primjene novih tehnologija, novih materijala i poboljšanih procesa i usluga.

03. svibanj 2024 14:29