Poslovna scena
StoryEditor

Intesa i UniCredit pregovaraju s američkim ulagačem o uspostavi fonda za loše zajmove

07. Veljača 2014.

Dvije najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit u preliminarnim su razgovorima s američkim ulagačem KKR-om vezano za uspostavu fonda u koji bi se usmjerio dobar dio njihovih problematičnih zajmova, kazali su upućeni izvori.

Takav fond pomoći će bankama da se riješe golemog dijela loših zajmova i očiste svoje bilance uoči predstojeće detaljne provjere bilanci zajmodavaca eurozone koju će provesti europski regulatori.

Potencijalno će time biti omogućeno da američki ulagač KKR ostvari korist od oporavka u talijanskom gospodarstvu.

 - Između Intese, UniCredita i KKR-a vode se preliminarni razgovori oko mogućeg plana o kreiranju fonda - izjavio je jučer jedan od izvora nakon napisa u talijanskom listu La Repubblica. ‘Nemamo još brojke, niti su razmijenjeni dokumenti"Ž‘, dodao je.

Drugi je izvor kazao da je inicijativa usmjerena takozvanim restrukturiranim zajmovima, o kojima se već razgovaralo. Krajem rujna u UniCreditu su ti zajmovi prije otpisa ukupno iznosili 8,1 milijardu eura a u Intesi 2,5 milijardi eura.

Po pisanju La Repubblice, KKR će uložiti kapital u taj fond, dok će manjinski udjeli pripasti UniCreditu i Intesi, kojima će biti omogućeno da uklone navedene zajmove iz konsolidiranih bilanci.

Iz Intese i UniCredita odbili su komentirati napise La Repubblice. KKR također nije bio dostupan za komentar.

20. svibanj 2024 00:44