Poslovna scena
StoryEditor

Intesi se otvaraju vrata za squeeze out

12. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Vlasniku Privredne banke Zagreb, Intesi Sanpaolo, otvoren je put prema istiskivanju manjinskih dioničara. Budući da će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prodati svoj udjel od 20,88 posto u PBZ-u, a najavljeno je kako će se transakcija provesti 16 lipnja, talijanski vlasnik će nakon toga imati 97,5 posto udjela.

Prema čl. 300f Zakona o trgovačkim društvima, ukoliko većinski vlasnik ima najmanje 95 posto udjela u vlasništvu, ima pravo istisnuti sve preostale dioničare uz plaćanje pravične naknade.

Procedura je slijedeća. Mora se objaviti sazivanje Glavne skupštine u kojemu piše prijedlog odluke o prijenosu dionica (istiskivanju) i kolika je naknada koju će svaki dioničar dobiti po dionici. Intesa Sanpaolo, naravno, može i ne mora ići u istiskivanje, sve ovisi o strategiji i željama talijanskog većinskog vlasnika. Želi li i dalje imati dioničare, sazivati skupštine te držati se svih pravila Zagrebačke burze, a samim time i imati dionice listane na burzi.

Manjinske dioničare u posljednjih nekoliko godina istisnuli su većinski vlasnici Zagrebačke pivovare, PIK Vrbovca, Belišća, a jedno od najbolnijih bilo je u slučaju Plive. Prije šest godina tadašnji većinski vlasnik, američki Barr, odlučio je maknuti sve dioničare unatoč njihovom velikom negodovanju. To mu je, naravno, i uspjelo čime je jedna od najvećih hrvatskih kompanija, perjanica domaćeg tržišta kapitala, na neki način nestala sa te scene.

Naime, uobičajeno je da se nakon istiskivanja, provede delistiranje dionica s burze jer kada postoji samo jedan vlasnik, listing zapravo više nema ni smisla. Na Zagrebačkoj burzi trenutno 11 banaka ima listane dionice, od kojih su najveće, pored PBZ-a, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Trenutna vlasnička struktura PBZ-a (top 10 dioničara) izgleda:

1. Intesa Sanpaolo - 76,59%2. EBRD – 20,88%3. AZ OMF KATEGORIJE 0,60%4. PBZ D.D. (vlastite dionica) 0,34%5. AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 0,22%6. ERSTE ADRIATIC EQUITY - OIF S JAVNOM PONUDOM 0,07%7. PBZ EQUITY - OIF S JAVNOM PONUDOM 0,078. PIPS GAVRILOVIĆ POLJOPRIVREDA 0,05%9. AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND KATEGORIJE 0,04%10. PIPS GAVRILOVIĆ POD. ZA PROIZV. I PRER . MESA 0,03%

Trenutna cijena jedne dionice PBZ-a iznosi 610 kuna. Dionicom se ne trguje previše, najveći dnevni promet zabilježen je u veljači od 1,56 milijuna kuna, inače je desetak tisuća kuna. Najveća cijena ove dionice u povijesti ostvarena je 14. kolovoza 2007. godine i iznosila 2080 kuna, dok je najmanja bila prije 15 godina – 60,1 kuna.

24. travanj 2024 14:59