Poslovna scena
StoryEditor

Iskon predstavio Smarthome - inovativni sustav za upravljanje domom

31. Svibanj 2016.

Iskon je u prigodnoj atmosferi Croatian Design Superstorea u Zagrebu predstavio inovativni sustav za upravljanje domom na daljinu ne skrivajući velike ambicije u iskušavanju novih tehnologija i proizvoda na hrvatskom, ali i stranim tržištima. Prezentaciju je povela Ida Prester, a sustav "pametnih i povezanih uređaja koji život čine lakšim" predstavili su Saša Kramar, Krešo Madunović i Boris Drilo iz Iskonove Uprave.

U osnovnom paketu s nazivom Iskon.Smarthome nalazi se središnja jedinica, kamera, pametna utičnica i senzor pokreta sa senzorom klime, što uz mobilne aplikacije za android ili iOS korisniku omogućuje da u svakom trenutku provjeri kakva je situaciju kod kuće. Ovisno o postavkama, na smartphone stižu obavijesti o izmjeni pojedinih značajki, bila to temperatura, vlaga, kretanje. Sustav pritom podrazumijeva postojanu nadogradnju, a središnja jedinica može kontrolirati i bilježiti podatke s do 30 senzora.

100 posto hrvatski proizvod

Saša Kramar ističe da je riječ o softveru i hardveru u cijelosti razvijenom i proizvedenom u Hrvatskoj, dijelove sustava je dizajnirala Maša Vukmanović, a u njegovoj izradi sudjelovali su zagrebačka tvrtka SmartSensa, specijalizirana za senzore, RiZ i niz manjih tvrtki ili obrta. Čitav paket, bilo da je riječ o aplikaciji ili hardveru, krasi učinkovitost i jednostavnost korištenja, s čime se opravdano pohvalio Boris Drilo. Dijelovi sustava su nenametljivi, pa se lako integriraju u svaki interijer, a aplikacija istovremeno nudi brz uvid u sve tražene podatke koji se pohranjuju na ‘oblaku‘.

Sustav koji pršti od potencijala

Uz lakoću korištenja, Iskon.Smarthome osvaja i prilagodljivošću potrebama korisnika. Prema predstavljenom, sustav možete koristiti za štednju energije, primjerice programiranjem ove ili one perilice. Kamerom možete provjeriti što rade klinci, kućni ljubimci ili kakav neželjeni uljez.

- Osim što se jednostavno instalira i radi iz prve, Iskon.Smarthome je odmah pronašao primjenu u mojoj svakodnevnici. Meni su svojedobno provalili u kuću, pa sam sad puno bezbrižniji, također, kao vlasnik vikendice imam poteškoća s vlagom, što rješavam paljenjem ovlaživača. Sada to mogu napraviti automatski i na daljinu koristeći aplikaciju - rekao je osnivač Iskona Damir Sobol koji je prvi iskušao Smarthome.

Iskonovci ističu da će osnovni paket nadograđivati i da središnja jedinica radi s pametnim uređajima drugih proizvođača. Za jesen je najavljen niz dodatnih senzora i podrška za pametne žarulje Osram, odnosno ambijentalnu kontrolu rasvjete.

Early bird cijena

Sustav i dodatni senzori od sada su dostupni na Iskon webshopu gdje rane usvojitelje očekuje raskošan popust iliti ‘early bird‘ cijena.

- Riječ je o jednokratnom plaćanju iznosa od 1100 kuna, s mogućnošću plaćanja do 12 obroka bez kamata sa svim kreditnim karticama. Ne postoji dodatna naknada koja bi se plaćala unutar mjesečnog računa za telekomunikacije usluge – rekao je Krešo Madunović.

Best buy cijena vrijedi do 1. srpnja ili isteka zaliha, a Iskonovci su prvi Smarthome prodali unutar 15 minuta nakon predstavljanja

30. travanj 2024 14:49