Poslovna scena
StoryEditor

Izravna inozemna ulaganja u 2014. porasla su 4 puta u odnosu na 2013. godinu

29. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) izravna inozemna ulaganja (FDI) u Hrvatsku u 2014. godini iznosila su 2,87 milijardi eura, što je čak 4 puta više nego u 2013. godini.

Time se iznos izravnih inozemnih ulaganja izjednačava sa iznosima ulaganja prije početka recesije u Republici Hrvatskoj. FDI u Hrvatsku u 2014. godini iznosio je 1,39 milijardi eura, što je dvostruko više nego u 2013 godini, znatan dio od ukupnog iznosa ulaganja, 1,48 milijardi eura, odnosi se na tzv. kružna direktna ulaganja, koja su bila značajna i u godinama kada smo bilježili najviše iznose FDI.

U prilog značajnom povećanju direktnih stranih ulaganja govori i podatak o više od 150 velikih investicijskih projekata koje aktivno prati Agencija za investicije i konkurentnost, a koji se nalaze u različitim fazama realizacije. Ukupna procijenjena vrijednost navedenih projekata iznosi više od 7 milijardi eura, a po završetku investicija rezultirati će otvaranjem više od 18 tisuća novih radnih mjesta. Najveći broj investicija odnosi se na industrijsku proizvodnju i turizam visoke dodane vrijednost, koje zajedno čine ukupno 60 % investicija, od čega posebno možemo izdvojiti farmaceutsku industriju.

- Izuzetno mi je drago što se konačno vide rezultati aktivnih politika i mjera implementiranih unazad nekoliko godina. Naime, u posljednje 3 godine implementirane su mnoge aktivnosti s ciljem promjene zakonodavnog okruženja koje su rezultirale poboljšanjem investicijske klime te su se u konačnici reflektirale i na povećanje broja novih investicijskih projekata te otvaranje novih radnih mjesta. Rezultati tih napora postaju vidljivi, što se potvrđuje i znatnim skokom Hrvatske od čak 24 mjesta u Doing Business izvještaju za 2015., kao i porastom direktnih stranih ulaganja. Posebno veseli je činjenica da su investicije koje Agencija prati gotovo bez iznimke investicije u industrijsku proizvodnju i turizam visoke kategorije, za razliku od ranijih godina, kada su visoke brojke direktnih stranih ulaganja bile generirane uglavnom preuzimanjima postojećih tvrtki u Hrvatskoj te znatnim investicijama u segmentu trgovine, izjavio je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

13. svibanj 2024 23:56