Poslovna scena
StoryEditor

Izvozničkim tvrtkama oporavak 2012., ostalima tek u drugoj polovici 2013.

05. Travanj 2012.

Osim zanimljivog okruglog stola na 4. Liderovoj konferenciji Budućnosti obiteljskih tvrtki na kojem su vrlo interaktivno i duhovito o vlastitim iskustvima pričali vlasnici obiteljskih tvrtki, poznati financijski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić poduzetnicima je predstavio svoja predviđanja financijskog sektora u iduće dvije godine.

- Kratkoročni izgledi za izlazak iz krize nisu dobri, no potencijala za rast u privatnom poduzetništvu ima. Ohrabruju potezi Vlade koji približavaju izvore financiranja privatnom sektoru, no obiteljskim tvrtkama je potrebna i tehnička pomoć koja će im približiti nova tržišta i upoznati ih s konkurencijom. Većina obiteljskih tvrtki orijentirana je na domaće tržište pa se u njihovom slučaju oporavak ne očekuje prije druge polovice 2013. godine, dok one orijentirane na izvoz mogu, sukladno događanjima u eurozoni, bilježiti bolje trendove već u drugoj polovici ove godine, najavio je Šantić.Predstavnici glavnog pokrovitelja konferencije, Splitske banke – Societe Generale , Tomislav Aljinović i Ranko Jeftić predstavili su poduzetnicima svoje programe kreditiranja, uz napomenu da se banke ne treba isključivo gledati kao kreditore, već i partnere koji svojim savjetima mogu pomoći. Bankama su, naime, nasljednici ponekad odlučujući faktor u davanju kreditnih linija. - Jedan čovjek ne može raditi sve. Ako nema nasljednika, odnosno osobe koja će nastaviti biznis, banka će se povući - izjavio je Jeftić.Drugi pak model financiranja poslovanja predstavio je Mladen Eror, direktor tvrtke Adriatik Kapital koja je u partnerstvu sa američkom kompanijom CD Invest Consult. Njegovo mišljenje je da obiteljske tvrtke ne moraju u pravilu uzimati kredite, već dozvoliti fondovima rizičnog kapitala da uđu u suvlasništvo tvrtke. Međutim, za takav model potrebno je ulaganje od minimalno tri milijuna kuna. Da obiteljima poduzetnicima ne treba ni kredit, ni fondovi misli pak Kristijan Cinotti, financijski savjetnik i revizor u obiteljskoj tvrtki Cinotti revizija, koji je izmislio tzv. model 5C, za lakše razumijevanje i vođenje financija tvrtke. Na jednom papiru poduzetnik dobiva kompletnu informaciju o stvarnim sredstvima s kojima tvrtka raspolaže.Konferencija o obiteljskim tvrtkama ove je godine bila u duhu novih generacija i nasljedika koje tek čekaju izazovi s kojima su se borili njihovi roditelji. Bilo je zanimljivo slušati o odnosima unutar obitelji koji utječu na poslovanje i greškama koje se najčešće ponavljaju za obiteljskim stolom kad se priča o poslu, no najkorisnije je bilo čuti kako uopće doći do novca u ovim kriznim vremenima

Osobna iskustva

Okrugli stol objedinio je vlasnike vodećih tvrtki (Nikola Nemčić, Slaven Kufner, Stjepan Roglić, Ivica Jakić) koji su se složili da su njihove tvrtke prošle teško recesijsko razdoblje, ipak ističući da se od ove godine osjeća znatno poboljšanje.

Ivica Jakić, vlasnik tvrtke Jakić strojarstvo i graditeljstvo, istaknuo je već dobro poznat problem birokracije, što smatra ključnim razlogom zbog kojeg investitori odlaze iz Hrvatske, uz što napominje da su po novome uvedene i dodatne obveze prema lokalnoj zajednici. Ono što je dodatno naveo kao problem obiteljskih tvrtki jest da rijetki odvajaju vlasničku strukturu od poduzetničke.

Na pitanje kako se nositi sa recesijom Slaven Kufner iz tvrtke Kumal odgovorio je da su recesiju savladali usmjeravanjem svog kapitala u tržište i proizvodnju modernijih i traženijih materijala, s čime se složio i Stjepan Roglić iz Orbico grupe, rekavši da su unatoč krizi nastavili investirati. Nikola Nemčić iz tvrtke Jan Spider, podržao je optimizam rekavši da u 2012. na stranom tržištu planiraju 100 postotni rast zahvaljujući novim dogovorima o suradnji s tržištima Engleske, Rusije, Izraela i Kanade.

Domaćim tvrtkama se savjetuje da se za Europsku uniju pripreme odgovarajućom strategijom. Tvtka Jan Spider za konkurenciju se priprema izbacivanjem novih proizvoda kojima će otvoriti i nova tržišta. Jakić je naglasio da je osnovni problem što u Hrvatskoj još postoje određena obilježja socijalizma, pa se privatnici omaložavaju, dok su u inozemstvu iznimno cijenjeni kao netko koji osigurava radna mjesta.

Prednosti i nedostaci rada u obiteljskim tvrtkama

Prednosti:- Rad u nebirokratskom okruženju- Neformalna organizacijska kultura- Veća odgovornost menadžera u kontekstu izazova- Realizacija osobnih poduzetničkih vizija- Mogućnost utjecanja na organizaciju ponašanja, strukturu i procese

Nedostaci:- Prisustvo destruktivnog nepotizma- Nekompatibilne organizacijske kulture- Neprihvaćanje prijedloga za inovaciju i promijenu- Različite vizije- Miješanje privatnog i poslovnog odnosa* CEPOR (Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzetnika i poduzetništva

24. travanj 2024 03:17