Poslovna scena
StoryEditor

J&T Banka: Nismo htjeli preuzeti gubitke prethodnih uprava

04. Rujan 2013.

Iz češke J&T Banke su danas potvrdili kako je njihova ponuda za Centar banku bila uvjetovana ispunjenjem određenih uvjeta, a kako oni nisu ispunjeni ta je banka odlučila odustati od svojih planova.

"U svrhu zaštite svoje investicije, ponuda J&T Banke bila je uvjetovana ispunjenjem određenog broja uvjeta od strane sadašnjih dioničara Centar banke i ostalih institucija koje imaju interes za uspješnu provedbu cijelog postupka. Kako traženi uvjeti nisu ispunjeni te kako nije bilo moguće pronaći zajednički jezik u pregovorima, J&T Banka je odlučila odustati od svojih planova", navodi se u službenoj izjavi J&T Banke o nastalim okolonostima vezanim za ulaganje u Centar banku.

Iz češke J&T Banke ističu kako si kao "etabliran i vjerodostojan investitor koji je prisutan na bankarskom tržištu EU više od 15 godina ne mogu priuštiti da sudjeluju u projektima u kojima je daljnji razvoj nejasno i neodređeno definiran".

"Od početka pregovora smo skretali pozornost na činjenicu da nismo htjeli preuzeti i čistiti gubitke koji proizlaze iz ponašanja prethodnih uprava Centar banke", ističu iz J&T Banke.

Kažu i kako su nudili ne samo know-how i financijski kapital, koji su "uplatili na povjereničkom računu u jednoj hrvatskoj banci", nego i viziju za razvoj Centar banke uz bok njihovim hrvatskim partnerima.

"Ulazak u vlasničku strukturu Centar banke pod drugim uvjetima te vremenskim pritiskom bi bio vrlo neodgovoran prema dioničarima J&T Banke. U ovom trenutku mi smo spremni za ulazak na hrvatsko tržište i to u ulozi aktivnog igrača, te smo kao takvi otvoreni za sve daljnje pregovore s ozbiljnim partnerima", zaključuje se u službenoj izjavi J&T banke.

Hrvatska narodna banka (HNB) jučer je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom. Odluku je jučer donio Savjet HNB-a nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke, koju je trebala provesti češka J&T banka, u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013. godine, naveli su iz HNB-a u priopćenju o prijedlogu za otvaranje stečaja Centar banke.

24. travanj 2024 12:28